Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]PDO i dynamiczne składanie zapytania
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
elmozaur
witam.
Zaczynam przepisywanie pewnego programiku na PDO i niestety miao być łatwiej a jest trudniej. Problem dotyczy dynamicznego tworzenia zapytania.
Chciałbym aby pytanie stworzone zostało na podstawie tablicy i iteracji po niej.

1. <?php
  2. $tablica = array('1','2','3','4');
  3. $sql = "SELECT id, name, value FROM tresc WHERE ";
  4. $q = $db->prepare($sql);
  5.  
  6. foreach($tablica as $idk)
  7. {
  8. $sql .= "id = :idk OR ";
  9. $q->bindValue(':idk', $idk, PDO::PARAM_INT);
  10. }
  11.  
  12. $sql = substr($sql, 0, -4);
  13. $q->execute();
  14. $gotowe = $q->fetchAll();

Jesli wiem jakie wartosci chce wrzucic do zapytania to wszystko da sie zrobic. Co jesli nie wiem ile danych bedzie w zapytaniu i musze to stworzyc dynamicznie ?
za pomoc z gory dziekuje i pozdrawiam
G
nospor
Najpierw robisz PREPARE na $sql, a dopiero potem w petli to $sql dynamicznie tworzysz.... naprawde nie widzisz to ewidetnego bledu LOGICZNEGO?
Crozin
1. Skorzystaj z WHERE id IN(...) zamiast bezsensownej serii OR-ów.
2. Niestety PDO nie pozwala na podpięcie całej tablicy, będziesz musiał najpierw przygotować zapytanie w stylu ...WHERE id IN(?, ?, ?, ?, ..., ?, ?, ?, ?).
3. Możesz skorzystać z Doctrine'owskego DBAL-a, który rozwiązuje pow. problem oraz udostępnia trochę przyjemnych dodatków.
elmozaur
nospor: nie no wiem ze to co napisalem jest zle i nie ma sensu. chodzilo mi tylko i wylacznie o zobrazowanie problemu ktory chce rozwiazac.
Tak jak wspomnialem przepisuje programik na PDO i staram sie przepisac to co w tej chwili dziala na nowy system.

Crozin: wlasnie szukalem takiej podpowiedzi.

Dla innych poszukujacych rozwiazania tego problemu podaje rozwiazanie:
  1. $tablica = array('1','2','3','4');
  2. $place_holders = implode(',', array_fill(0, count($tablica), '?'));
  3. $sth = $dbh->prepare("SELECT id, name FROM contacts WHERE id IN ($place_holders)");
  4. $sth->execute($tablica);

pozdrawiam
G

nospor
Cytat
nospor: nie no wiem ze to co napisalem jest zle i nie ma sensu. chodzilo mi tylko i wylacznie o zobrazowanie problemu ktory chce rozwiazac.
No ale w moim poscie padla przeciez odpowiedz co robisz zle i posrednio jak to nalezy poprawic.

crozin napisal to samo co ja, tylko dorzucil, ze zamiast OR masz uzyc IN, ale tak czy siak wpierw masz zbudowac cale zapytanie a dopiero potem PREPARE.

Tak czy siak problem rozwiazany.
elmozaur
dziekuje
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.