Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Dodawanie elementu na początku tablicy
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Fluke
Witam was wszystkich,

Mam mały problem z dodawaniem elementu na samym początku tablicy. Wiem o takich funkcjach jak: array_merge oraz array_unshift.

Więc robię tak:

1. ....
  2. $this->scriptPaths = array_unshift($this->scriptPaths, $path);
  3. //lub
  4. $this->scriptPaths = array_merge((array) $path, $this->scriptPaths);
  5. ....

W sumie 'prawie działa', tylko na koniec tablicy dopisuje mi dodatkowe wartości, których nie wprowadzam. O to przykład tablicy:
  1. array (size=3)
  2. 0 => string 'D:/xampp/htdocs/_moje_/framework/application/application/modules/App/views\scripts' (length=82)
  3. 1 => string 'D:\xampp\htdocs\_moje_\framework\application/public/views\scripts' (length=65)
  4. 2 => int 1 //-a ten element skąd się wziął questionmark.gif!!

Dziękuję za pomoc
Pozdrawiam
werdan
Nie było go czasem juz wcześniej?
Wazniak96
po prostu go skasuj wink.gif

1. $klucz = count($tab) - 1;
  2. unset($tab[$klucz]);
nospor
facepalmxd.gif
Czy tak ciezko zajrzec do manuala i zobaczyc jak sie uzywa danej funkcji?questionmark.gif
http://pl1.php.net/array_unshift
Na chwile obecna ty uzywasz jej źle. MANUAL nie gryzie.

przenosze na przedszkole

ps: ale co sie dziwic autorowi, jak nawet osoby odpowiadajace do najbystrzejrzych nie naleza wink.gif
Fluke
Eh.. tyle robicie zachodu a wstyarczyło napisać: '&$array'... zwykłe przeoczenie...
nospor
facepalmxd.gif facepalmxd.gif facepalmxd.gif

O rety.... podsuniesz manual pod nos i to jeszcze za malo :/ Zobacz co zwraca twoja funkcja i przjrzyj sie przykladom w manualu do ktorego dalem ci bezposredniego linka

facepalmxd.gif facepalmxd.gif facepalmxd.gif
Fluke
Jak pisałem tutaj to chyba znaczy że nie zauważyłem co zwraca ta funkcja, tak to bym nie pisał...no cóż, nie każdy jest empatyczny.
sowiq
No to może inaczej, bo widzę, że nawet nie zajrzałeś do manuala, do którego dostałeś linka podanego jak na talerzu. Wklejam Ci przykładowy kod, który można tam znaleźć. Porównaj go ze swoim kodem i zobacz gdzie masz błąd.

1. $queue = array("orange", "banana");
  2. array_unshift($queue, "apple", "raspberry");
  3. print_r($queue);
nospor
Robisz teoretycznie za programiste. Powinienies wiec umiec wyczytac w bardzo czytelnej dokumentacji, jak wywolywac funkcje. Tu naprawde nie chodzilo o nic skomplikowanego.... w manualu nawet sa podane przyklady uzycia, ktore na pierwszy rzut oka pokazują, ze robisz to źle.

Na dodatek skierowalem cie z bezposrednim linkiem do manuala bys spojrzal ponowanie a nawet mimo to, nie zrobiles tego.... Naprawde uwazasz ze na tym polega programowanie? Naprawde uwazasz ze to jest problem z brakiem empatycznosci?

I nie, nie sprawia mi radosci "znecanie" sie nad tobą. Ale moze jak teraz dostaniesz lekki ochrzan, to nastepnym razem przestaniesz strugac lenia.
Fluke
Parę postów wyżej napisałem: 'Eh.. tyle robicie zachodu a wstyarczyło napisać: '&$array'... zwykłe przeoczenie...'
więc chyba zauważyłem... smile.gif

Tak jak widać, czasem nie wszystko da się zauważyć.
nospor
A wiesz co jest najlepsze? Ze ty nadal nie wiesz o czym ja mowie i ze nadal masz bledny kod.... Tu naprawde nie chodzi o zadne '&$array'... Juz ci pisalem na co masz zwrocic uwage....

Dobra niewazne. Twoja sprawa.
Fluke
Ja już poprawiłem swój kod smile.gif tylko piszę, że przeoczyłem to(podkreślenie, kursywa i boldowanie): 'int array_unshift ( array &$array , mixed $value1 [, mixed $... ] )' i nie były mi potrzebne żadne przykłady smile.gif

Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.