Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: wlasna "biblioteka" funkcji php
Forum PHP.pl > Forum > PHP
hondziarz
witam

problem jak w temacie, moglby mi ktos podsunac szypki latwy i przyjemny sposob na ztworzenie wlasnej biblioteki, miejsca w ktorym bym mogl wrzucic swoje wymyslone fukncje, a potem, juz we wlasciwej stronie .php zrobil bym cos w stylu #include biblioteka, i mialbym do nich dostep ?
w podreczniku nie moge sie jakos doszukac takiej mozliwosci, mam nadzieje ze istnieje ;>

pozdrufka
hondziarz winksmiley.jpg
Vengeance
w php.ini opcja include_dir
czy cos.

wkladasz tam wszystkie swoje pliczki bibliotek php a potem w dowolnym skrypcie

include('nazwa.php');
bregovic
Osobiście proponowałbym raczej require_once" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual - ale to detal winksmiley.jpg
Pozatym nawiasy nie są potrzebne ani w include ani w require - to nie są funkcje lecz tak zwane language constructs, można więc po prostu napsać require_once 'biblioteka.php';...
hondziarz
jesli sie myle to wyprowadzcie mnie prosze z bledu..

jesli uzyje funkcji include lub require to spowoduje ona poprostu wczytanie kodu znajdujacego sie w pliku-argumencie tej funkcji do mojego kodu....tymsamym jesli w pliku-argumencie bedzie zawartych 10 funkcji to wczyta je wszystkie i wykona, a nie o to mi chodzi.
co do include_dir i php.ini niestety w tym przypadku nie mam do nich dostepu gdyz nie jestem adminem serwera i nie mam dostepu do tych podkatalogow

pozdrawiam
hondziarz
bregovic
Jeśli użyjesz include(_once) lub require(_once) to faktycznie - polecenie to wczyta całą zawartość podanego pliku. Ale jeśli plik zawierał będzie tylko funkcje lub klasy, to nic nie zostanie wyświetlone - a funkcji lub klas będziesz mógł używać tak jakbyś je zadeklarował w pliku wywołującym.

Konkludując, jeśli w include'owanym kodzie zawżesz tylko funkcje lub klasy, bez ich wywoływań, to nic sie nie wyświetli.
hondziarz
Cytat(bregovic @ 2004-11-07 23:03:42)
Konkludując, jeśli w include'owanym kodzie zawżesz tylko funkcje lub klasy, bez ich wywoływań, to nic sie nie wyświetli.

zgadza sie winksmiley.jpg wlasnie przetestowalem i dziala winksmiley.jpg

dzieki
hondziarz
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.