Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [www] NoweBrzmienie.pl - strona z muzyką house, electro, dubstep, drum'n'bass
Forum PHP.pl > Inne > Oceny
karololszak
Witam,

Rozkręcam ze znajomymi stronę www.nowebrzmienie.pl - wrzucamy tam muzykę house, electro, dubstep, drum'n'bass, czyli ogólnie muzykę EDM / elektroniczną.
Jeśli chodzi o stronę, to zastosowaliśmy kilka nowych rozwiązań, tj. strona jest w głównej mierze oparta na AJAXie - zlikwidowaliśmy podstrony, stronę przewija się po prostu cały czas w dół. Poza tym użyliśmy sporo CSS3 i JavaScriptu, mamy nowoczesny odtwarzacz.
Co o niej sądzicie? Zapraszamy wszystkich do komentowania zarówno layoutu jak i jej mechanizmów (bo jakieś błędy też pewnie się znajdą).
toffiak
http://nowebrzmienie.pl/?s=cos&submit=Szukaj Sidebar przykrywa stronę.
Linki nieklikalne piosenki trzeba wybierac za pomocą przycisku exclamation.gif!
Tagi 500
kujol
Co do grafiki to z mojej strony nie ma zastrzeżeń. Layout prosty- przejrzysty, ciekawy efekt przejścia pomiędzy okienkami (te w górnej części strony).
karololszak
@toffiak:
Dzięki, faktycznie wyszukiwarka się posypała...
Co masz na myśli mówiąc, że linki są nieklikalne? Jeśli chodzi Ci o to, że jak klikniesz na tytuł to nie zaczyna grać piosenka, to faktycznie tak jest. I chyba masz rację, postaram się zrobić tak, by po kliknięciu w tytuł zaczynał się grać dany utwór.
"Tagi 500" - tego nie rozumiem.

@kujol:
Dzięki za miłe słowa smile.gif
markonix
Słucham sobie i słucham i wyskoczyła mi prośba o udostępnianie "powiadomień".
Mogę wiedzieć co to jest, jakieś API FF?
karololszak
To jest Web Notifications API, z tego co widzę to właśnie najlepiej działa w Firefoxie. Opis na w3c, a tu na Mozilla Developer Network. Ja korzystam z biblioteki notify.js.

A zamysł jest taki, że jak piosenka sama się przełączy, to użytkownikowi wyświetli się powiadomienie. Przydatne gdy zostawimy stronę w tle z włączoną muzyką i zmieni się kawałek wink.gif Muszę dać jakąś opcję włączenia / wyłączenia tego. I żeby o uprawnienia prosiło zaraz po włączeniu pierwszej piosenki... Tak samo dojdą opcje do np. zapętlenia jednej piosenki.
Myślę też o powiązaniu z Facebookiem - jeśli korzystacie z tego portalu, a Wasi znajomi słuchają czegoś na np. Spotify to wyświetla się to w tickerze. Facebook też daje do tego API, jak znajdę czas to i z tego zacznę korzystać.
toffiak
http://nowebrzmienie.pl/tag/belarbi/ 500 Internal Server Error
karololszak
Faktycznie, dzięki. Wydaje mi się, że teraz te tagi naprawiłem smile.gif
Wyszukiwarka też poprawiona, przynajmniej wszystko się nie rozlatuje - mam już wizję na nią, trzeba będzie ją jeszcze dopracować.
Dorobiłem funkcjonalność którą wypomniałeś - teraz da się klikać na tytuły żeby włączyć kawałki.
Teraz w tych wielkich okładkach u góry tło pod tekstem zmieniłem na czarno-przeźroczyste z biało-przeźroczystego, poprawiła się chyba czytelność smile.gif
Wazniak96
Stronka jak najbardziej fajna. Fajnie z layout'em, fajnie z działaniem(przy moich 100 otwartych kartach większość serwisów przycina, ten działa super płynnie), naprawdę zarąbista muzyka. yahoo.gif

Czego mi ewentualnie brakuje?
-> Pierwsze co mi się rzuciło w oczy to straszny wygląd okładki "Alina Baraz.." po najechaniu kursorem. Jedyne co widzę to straszny kolor niebieski, który kojarzy mi się z zaznaczaniem tekstu haha.gif
-> Gdy włączymy piosenkę i przeglądamy listę to ciężko znaleźć moment w którym się zatrzymaliśmy. Zmień np. przycisk play na pause i inny kolor wink.gif
-> Kolejne do czego można się przyczepić to brak możliwości odpalenia podstrony konkretnej piosenki gdy chcemy np. wysłać link znajomemu, a nie chcemy od razu wrzucać na Fb.. ; / (dodaj np. link z odnośnikiem do tego fragmentu listy i auto play) wink.gif
-> Miłe byłoby gdyby po wciśnięciu pause muzyka stopniowo się ściszała a nie gwałtownie gasła. smile.gif
-> Taką perspektywą na przyszłość mogłaby być rejestracja i ulubione piosenki + ewentualnie dodawanie piosenek (za zaakceptowaniem moderatorów oczywiście, żeby nie powstał śmietnik jak w przypadku innych serwisów). wink.gif

Wielkie pozdrowionka +podziękowanie za super muzę. na pewno będę częstym słuchaczem. Oby tak dalej! biggrin.gif
karololszak
@Wazniak96:
1. Wygląd okładki po najechaniu (kolor) odpowiada kolorowi gatunku (tak jak na okładce, wokół awatara, wokół tagów itd). Bardziej bajer niż funkcjonalność wink.gif Nie wiem czy się cache odświeżyło ale te kolorki chyba ciut poprawiłem.
2. Pauza na obecnym utworze naprawdę by się przydała, miałem już to częściowo działające ale robiły się różne dziwne rzeczy (np. po wciśnięciu play na innym kawałku włączał się i ten który wcześniej pauzowaliśmy i ten nowy). Muszę po prostu napisać pod to jakąś bardziej rozbudowaną logikę. Ale jest to w planach smile.gif
3. Link do utworu to tytuł! PPM -> kopiuj adres odnośnika wink.gif Trzeba to jakoś oznaczyć albo faktycznie dodać coś u góry w playerze... (chyba zrobię tak samo jak w poście, że to będzie "normalny" link pod PPM dostępny do skopiowania)
4. Podobnie jak z pauzą, robią się dziwne rzeczy (typu szybkie wciśnięcie pauzy a potem play powodowało wyciszenie odtwarzacza albo zatrzymanie na 10%). Trzeba napisać do tego dodatkową logikę, bo moje rozwiązanie "na szybko" nie było takie dobre.
5. No ogólnie taki jest perspektywiczny plan, ale obstawiam nie wcześniej niż za pół roku wink.gif I jeszcze głosowanie (+ / -) na głównej, coś jak wykop / reddit dla utworów... cool.gif

Ogólnie planów (tych i innych) jest sporo, tylko czasu mało wink.gif Matura nadchodzi wielkimi krokami, poza tym robię jeszcze inne rzeczy / strony / projekty, nie ma nawet czasu na wrzucanie muzyki na ww. stronę (na szczęście są współpracownicy) a co dopiero na rozwijanie funkcji serwisu - póki co bardziej łatam błędy, bo "jakoś to chodzi" wink.gif

Gdyby ktoś chciał współpracować, tj. wrzucać kawałki na stronę, to zapraszamy wszystkich smile.gif Odezwijcie się na PW. Jak ktoś zna się na grafice to potrzebujemy również awatara i obrazka na tło na nasz fanpage na FB (przy okazji, zapraszam do polubienia, trafiają tam wszystkie nasze wrzutki na stronę).
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.