Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Zapytanie sql w jednej kolumnie dwa warunki
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
jagwie
witam mam takie zapytanie

1. SELECT id FROM licytacja WHERE nazwa = "'.mysql_escape_string($_POST['kwota']).' " AND id_uzytkownika <> '.$wynik['id']

Tabela wygląda tak id , nazwa , id_uzytkownika ,czas ,punkty
działa to tak Dodam że zmienna $kwota znajduje się w polu input sprawdza wpisuje np; liczbę 20 przed zapisaniem sprawdza czy w rekordach występuje ta liczba jeśli nie to zapisuje
jeśli jest to wyskakuje komunikat
Ja potrzebuje aby dodatkowo sprawdziło pole Punkty ale tylko tego rekordu czyli w zaptyaniu wygląda to tak
  1. SELECT id FROM licytacja WHERE nazwa > "'.mysql_escape_string($_POST['punkty']).' " AND id_uzytkownika = '.$wynik['id']

I Jak to połączyć próbuje z OR lecz sprawdza tylko 1 warunek prosiłbym o pomoc

Przepraszam lecz to drugie zapytanie miało błąd powinno wyglądać tak
  1. SELECT id FROM licytacja WHERE punkty > "'.mysql_escape_string($_POST['kwota']).' " AND id_uzytkownika = '.$wynik['id']

Już sobie poradziłem lecz niewiem czy jest to poprawne zamieszczam poniżej
  1. SELECT id FROM licytacja WHERE punkty < "'.mysql_escape_string($_POST['kwota']).'" AND id_uzytkownika = '.$wynik['id'].' XOR nazwa = "'.mysql_escape_string($_POST['kwota']).'" AND id_uzytkownika <> '.$wynik['id'].'

Pyton_000
Coś strasznie namieszałeś wink.gif
Zdecyduj się co gdzie chcesz porównywać bo te zapytania to każde inne i nie wiadomo o co chodzi.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.