Posiadam dość nietypowy układ tabel w bazie danych - dla uściślenia - jest to wtyczka do Worpress'a "formidable" - umożliwiająca generowanie formularzy. Dość duże możliwości zapisu i odczytu z bazy, ale ja potrzebuję czegoś nietypowego.
Generalnie chodzi mi o dwie tabele które mają następującą strukturę:
tabela "frm_items" posiadająca min. pola:
- id
- user_id
- name
- itd
oraz tabela "frm_item_metas"
- id
- meta_value
- field_id
- item_id
W polu meta_value przechowywane są różne wartości, powiązanie pomiędzy jedną a drugą tabelą jest na podstawie klucza obcego item_id pochodzącego z pierwszej tabeli.
I teraz tak, potrzebuję zsumować wartości z pola meta_value gdzie field_id = 92 - i z tym sobie poradziłem poleceniem:
SELECT SUM(meta_value)AS suma FROM `frm_item_metas` JOIN `frm_items` ON frm_items.id = frm_item_metas.item_id WHERE `user_id` = 2 AND `field_id` =92
Problem polega na tym, że potrzebuję zawęzić sumowanie w/g daty. Data natomiast znajduje się również w polu meta_value, ale pod identyfikatorem field_id = 88
Samo polecenie zawężające datę wygląda tak:
SELECT meta_value FROM `frm_item_metas` WHERE `field_id` = 88 AND `meta_value` < '2014-02-01'
Jak to razem pożenić ? Czy muszę użyć PHP żeby zrobić jakąć pętle, czy uda się za pomocą jednego polecenia - pomysły mi się skończyły, więc proszę o pomoc.
Pozdrawiam