Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Obliczanie Czasu [w dniach]
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
troian
Witam, mam drobny problem mam skrypt który wysyła do mysql aktualny czas + 7,14,30 dni jest to system VIP, wszystko działa fajnie jednak nie podoba mi się efekt wyświetlania, jeżeli aktywujemy konto VIP pisze nam kiedy wygasa np jak zakupiłem go 24.02.2014 to w panelu pisze mi VIP wygasa 24.03.2014 00:00:00 i ja bym chciał zrobić tak aby on mi obliczał czas jaki pozostał czyli np jak kupie na MIES to pisze mi POZOSTAŁO 30 dni itp, próbowałem zrobić aktualny czas - czas z tabelki ale coś mi to nie wyszło i wgl nie działa, czy jest ktoś kto mógł by mi z tym pomóc ?
Damonsson
Pokaż jak robiłeś.
troian
Wiem że to idiotycznie wygląda ale jakoś nie mam pomysłu wgl
  1. <?php
  2. $aktualnadata = date("Y-m-d H:i:s");
  3. $czas = $_SESSION['czas_vip'] - $aktualnadata ;
  4. echo $czas ;
  5. ?>

Problem w tym że on oblicza tylko ROK ale już dnia i mies nie chce, ktoś ma pomysł jak to naprawić ?
nospor
Obliczenia nalezy wykonywac na czasie w sekundach. Do przerzucania daty na sekundy sluzy strtotime()
troian
Tak to ma wyglądać ?
$czas = strtotime($_SESSION['konto_vip']);

zrobiłem to tak tylko jak teraz zamienić sek spowrotem na DNI ?
$czas = strtotime($_SESSION['user_silver_expire'])- strtotime($aktualnadata);
nospor
Cytat
zrobiłem to tak tylko jak teraz zamienić sek spowrotem na DNI ?
No nie wiem.... pomyslmy..... a ile sekund ma doba? No to moze wystarczy teraz podzielic otrzymany wynik przez liczbe sekund w dobie i bedziesz wiedzial ile to dni? Nie sadzisz?
troian
Cytat(nospor @ 24.02.2014, 11:23:12 ) *
No nie wiem.... pomyslmy..... a ile sekund ma doba? No to moze wystarczy teraz podzielic otrzymany wynik przez liczbe sekund w dobie i bedziesz wiedzial ile to dni? Nie sadzisz?

Nom racja ^^ Wybacz jeszcze się nie obudziłem tak jak trzeba miałem jeszcze jeden problem dane po , ale to zrobiłem w ten oto sposób i niby wyświetla dobrze ale Tak dla pewności się zapytać chce czy ten oto skrypt jest dobrze wykonany:

1. <?php
  2. $aktualnadata = date("Y-m-d H:i:s");
  3. $czas = strtotime($_SESSION['konto_vip']) - strtotime($aktualnadata);
  4. $zamiana = $czas/86400;
  5. $odcinanie = floor($zamiana);
  6. echo $odcinanie ;
  7.  
  8. ?>
nospor
Poludnie a ten jeszcze spi.... komu dobrze.... wink.gif

Co do skryptu: moze byc
troian
No nockę musiałem odespać, Dzięki wielkie za pomoc smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.