Właściwie nie wiedziałem gdzie to dać. Ponieważ robiąc coś korzystam ze stron tego typu postanowiłem się podzielić tym co sobie robiłem w przeciągu paru dni.
Nie mogłem sobie na szybko wyszukać odpowiedniego gotowego skryptu więc napisałem własny. Oczywiście nie jest to profesjonalny skrypt bo znam tylko jakieś tam podstawy PHP, często robiąc coś szukałem po googlach przykładu, część to moje pomysły nie podpatrzone nigdzie, wszystko robiłem trochę na czuja ale mniej więcej działa i może się komuś przyda aarambo.gif

Informacje
- Do tworzenia galerii na stronie proponuję wyszukać skryptu wyświetlającego wszystkie pliki w danym folderze i tworzącego miniatury.
Moja najlepsza propozycja takiego skryptu to No Bullsh** PHP Gallery
bo w przeciwieństwie do innych pozwala na wielokrotne wywołanie skryptu galerii na jednej stronie.
- Skrypt nie tworzy miniatur dla obrazów - nie chciało mi się tego dorabiać skoro można używać skryptu galerii który to zrobi.

Zasada działania
Jeżeli masz stronę internetową na której chcesz mieć galerię, najlepiej kilka podzielonych na osobne foldery:
- Tworzysz folder np. "galeria", a tam podfoldery z obrazkami.
- Wrzucasz ten skrypt do folderu "galeria".
- Skrypt tworzy z automatu plik foldery.txt, który wystarczy edytować, przykładowy zapis:
Kod
Folder="test" Nazwa="TEST 1" Opis="test <b>test</b> test test"

- Wpisane foldery wybierasz z rozwijanej listy. Jeżeli nie ma folderu o podanej nazwie to po wybraniu go tworzy się sam.
- Wybierasz plik i załadowujesz, możesz podać od razu nową nazwę.
- Możesz zmieniać pojedynczo nazwy plików i folderów, masowo zmieniać nazwy plików, usuwać pliki i foldery.

To tyle przy standardowych ustawieniach, nie wejdziesz dalej niż do folderów z listy foldery.txt, ale zmodyfikować je możesz - może to zmienię.

- Dodatkowo zmiana ustawienia swoboda = 1 powoduje że możesz chodzić jak chcesz, pojawia się osobna opcja tworzenia folderów, powstaje coś w stylu mini klienta FTP. Dodawanie folderów powinno działać też jako "folder/folder/folder"

Dodatkowe info
Skrypt nie jest jakoś zabezpieczony bo jak pisałem nie znam się na PHP i nie zajmuje się nim na co dzień, ogólnie wszystko jakoś tam działa i jest to skrypt tylko dla osoby zarządzającej danymi folderami. Jest przeznaczony raczej do sytuacji kiedy robimy stronę dla kogoś kto nie ogarnia FTP a chce mieć galerię na stronie i chce mieć na nią jakiś wpływ: dodać nowe fotki, może nową galerię.

W planach:
- Może przenoszenie plików i folderów, ale nie chce mi się.
- Może wyłączenie całkiem opcji z listą folderów tak by używać skryptu tylko jako mini klient FTP.
- Może zabezpieczenie przed modyfikacją innych folderów niż te z foldery.txt dla swoboda = 0.

Problemy i pytania:
- Mam problem z ogarnięciem linków przy swoboda = 1, tzn. powstają np takie: "galeria/./fffff/../fffff/../fffff/.." , czy ma ktoś jakiś pomysł ? Oczywiście niby wszystko działa i nie powoduje to błędów.
- Podczas masowej zmiany nazw pojawiają się informacje że nie ma danego pliku lub folderu (w php wyłączyłem wyświetlanie błędów) ale mimo to wszystko działa... czy ma ktoś jakiś pomysł ?
- Ponieważ wybór folderów z listy jest na zasadzie onChange="this.form.submit();" to skrypt podczas wybrania stara się wykonać wszystko co jest w obrębie formularza, czyli właściwie wszystko. Innymi słowy: możesz wybrać plik do załadowania a potem wybrać folder z listy i plik się automatycznie tam załaduje, możesz wejść do folderu TEST 1, wybrać masą zmianą nazw i wybrać folder TEST 2 z listy to masowa zmiana nazw wykona się w TEST 2. Ma to swoje wady i zalety.
- Nie wiem czy to serwer czy co, ale plik PHP zrobiłem z kodowaniem UTF-8 ale plik TXT tworzony na serwerze powstaje z ISO-8859-2, dla tego zastosowałem iconv("ISO-8859-2","UTF-8",$tekst), można by to ominąć zmieniając kodowanie pliku PHP ale może ktoś będzie miał jeszcze inne kodowanie, to zostawiłem.

Pliki:
http://www.sendspace.pl/file/a2f10be5cb30b2f34634dd9

Nie wstawiam tu kodu PHP bo jest za długi, tam znajduje się plik główny + info jaki kod można wpisać do pliku gdzie chcemy żeby galeria się pojawiła przy użyciu przykładowego skryptu No Bullsh** PHP Gallery.