Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jak zabezpieczyc strone przed wejściem z niepo...
Forum PHP.pl > Forum > PHP
szefol7
Jak zabezpieczyć strone przed wejściem na nią przez wpisanie sobie adresu na pasku w wyszukiwarce? Chcę, żeby na stronke mieli dostęp tylko Ci którzy wcześniej odwiedzili inną strone i na tą zostali przekierowani z poprzedniej strony.
Jakie są najlepsze sposoby na zrobienie czegoś takieo?

Można oczywiście przesłać jakąś zmienną jako hidden i na drugiej stronie sprawdzic czy zostala ona przeslana, ale nie wydaje mi się, żeby to był najlepszy sposób.

Poprosze o jakieś podpowiedzi.

Z góry dziękuję i pozdrawiam (zwłaszcza "sf" który rozwiewa najwięcej moich wątpliwości na tym forum smile.gif )
bendi
$_SERVER['HTTP_REFERER']
dr_bonzo
Ale wartosc $_SERVER['HTTP_REFERER'] jest przesylane przez przegladarke, wiec uzytkownik moze to zmienic, moze nie jest to standardowa opcja w przegladarkach, ale jakies male extension firefoxa mogloby w tym pomoc.
sf
Jeżeli strona poprzedzająca nie będzie zbytnio uciążliwa to ludzie raczej nie będą kombinować, aby obejść to małe zabezpieczenie.
redman3
Innym sposobem na rozwiazanie tego problemu, jak juz wspomniales, moze byc faktycznie przekazanie zmiennej przez hidden, z tym ,ze wartosc musi byc tam zakodowana , np:

1. value=\"<? base64_encode(($wartosc+120)*3) ?>\"

i pozniej odbierasz ja sobie

1. <?php
  2. $wartosc=base64_decode(($wartosc)/3)-120;
  3. ?>

przylaczam sie do pozdrowien dla sf
shizo
W kursie Javascript Pawła Wimmera jest ten skrypt. Miałem gdzies na płycie, ale mi sie szukać nie chce poprzez ten stos:)
ActivePlayer
w pierwszym pliku (tym który trzeba odwiedzic przed tamtym kolejnym)
  1. <?php
  2.  
  3. $_SESSION['odwiedzono']=TRUE;
  4. //...
  5.  
  6. ?>

w pliku drugim:
  1. <?php
  2.  
  3. if(!isset($_SESSION['odwiedzono'])){
  4. echo &#092;"Brak dostępu\";
  5. exit();
  6. }
  7.  
  8. ?>

tak ?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.