Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Kilka sesji na jednym koncie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
MotuH
Witajcie. Mam być może banalne pytanie. Otóż inicjuje sesję za pomocą session_start(). Jednak mam kilka różnych skryptów które również sesje w ten sam sposób inicjują i zauważyłem, że przy probie logowania np do katalogu a nie mogę się zalogować gdy mam już odpaloną sesję w katalogu b. czy powinienem uruchamiać session_name() dla każdego katalogu inna? Jeżeli wytłumaczyłem swój problem nie tak - proszę o info smile.gif
Michael2318
Musisz mieć po prostu dwie różne nazwy dla danych sesji, np. jeśli logujesz się do katalogu A to:

1. $_SESSION['kat_A'] = TRUE;

a jeśli do katalogu B to:

1. $_SESSION['kat_B'] = TRUE;

i teraz zależnie od tego, do którego katalogu się odnosisz w kodzie, tej nazwy sesji używasz.
MotuH
Kurcze... troszke zle to opisalem smile.gif Chodzilo mi o to ze np mam 3 podpiete domeny na jednym koncie hostingowym smile.gif np. aaa.pl, bbb.pl i ccc.pl i teraz na kazdej z nich ten sam skrypt. i w momencie kiedy loguje sie na aaa.pl i wejde na bbb.pl to system mnie widzi jako zalogowanego:) czemu?smile.gif
Damonsson
Musisz dać oddzielne session_save_path dla każdego katalogu, albo zapisywać sesje w bazie.
MotuH
a gdzie bezpieczniej trzymac sesje? w bazie czy czy w jakims katalogu? np moze byc public_html/aaa.pl/sessions/ ? czy to raczej niebezpieczne?
nospor
Mozesz tez przy pomocy http://pl1.php.net/manual/en/function.session-name.php ustawic nazwe sesji dla danej domeny.
MotuH
Dzieki no spor:) Narazie jednak skorzystam z sesji w katalogu z odpowiednimi uprawnieniami. Ale z pewnoscia Twoja uwaga jest cenna smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.