Chciałbym uzyskać odpowiedź na pewne pytanie dotyczące poprawności kodu, mam formularz html który jest w pętli smarty a całość jest wewnątrz znacznika <form> do tego każdy wiersz znaczników <li> posiada jedno pole <input> i teraz moje pytanie, jak zachowa się php i html jeżeli kliknę któreś z pól <input>....
PLIK INDEX.html
<form action="index.php?action=forum&id_zgl={$aktualny_id}&ktory=zmien_status" method="POST"> {foreach $czesci as $czesc} <ul class="lista_czesci"> <li style="width: 22%;">{$czesc.numer_czesci}</li> <li style="width: 30%;">{$czesc.nazwa_czesci}</li> <li style="width: 5%;">{$czesc.szt} szt</li> <li style="width: 14%;">{if $czesc.status eq 0} Rozpatrywane {/if} {if $czesc.status eq 1} Zamówione {/if} {if $czesc.status eq 2} Wysłane {/if}</li> <li style="width: 11%; {$dlaSerwis}"><select><option value="3">Zmień status</option><option value="0">Rozpatrywane</option><option value="1">Zamówione</option><option value="1">Wysłane</option></select></li> <li style="width: 11%; {$dlaSerwis}"><input type="submit" value="{$czesc.numer_czesci}" /></li> </ul> {/foreach} </form>
PLIK INDEX.PHP
Jego zadanie polega na przekierowaniu do pliku php który w bazie danych zmieni status w/w części na wybrany z pola <option> w znaczniku <select>
Docelowo skrypt powinien zmienić tylko część przy której został kliknięty submit i tu prosił bym o radę jak najmądrzej powinienem to zapisać (dla krytyków smarty jestem tylko moderatorem tej aplikacji a nie twórcą

Moim zdaniem (na logikę) najlepszym rozwiązaniem jest użycie zapisu na wzór
dla każdego obrotu pętli ale NIE JESTEM pewien czy taka forma jest prawidłowym zapisem i czy tworzenie znacznika <form> w pętli nie jest jakoś kolizyjna np. z innym kodem html lub php bo przyznam ze taki zapis wydaje mi się nie codzienny.... a bynajmniej ja się z takim nie spotkałem....