Dawno nie pisałem, bo piszę, gdy mam naprawdę "po górkę".
OK. Do rzeczy.
Mam w tabeli tytuły książek. Wszystko ładnie-pięknie, ale wraz ze wzrostem ilości książek (a właściwie ich opisów), zauważyłem, że niektóre z nich mają w sobie (tzn w tytule) te same wyrazy (frazy).
No i teraz tak: Pomyślałem sobie, że "fajnie by było, gdyby" pod daną książką było coś w stylu "Zobacz również", gdzie pojawiałyby się tytuły PODOBNE do tej aktualnie oglądanej.
No i dobra. Zamysł jest, więc do roboty

$zap = "SELECT * FROM ksiazka WHERE status=0 AND title='$title' AND id NOT LIKE $id ORDER BY date ASC";
No i mam oczywiście książki inne, niż aktualnie przeglądana, ale kurcze z tytułem jest problem.
Załóżmy dwa tytuły książek:
"Między ustami a brzegiem pucharu"
"Między Majdanem a Smoleńskiem"
W obu tytułach pojawia się "Między", więc powinno wyświetlać.
Problem jest jeszcze inny. Bo gdy już dojdę (z Waszą pomocą) do poprawnego wyświetlania, to pojawi się kolejny problem. Otóż w wielu tytułach mamy np. łączniki lub zaimki, np:
"i", "a", "lub", "oraz", "to", "do", "nad" ...
No przyznacie, że bez sensu jest, by wyświetlało mi tytuły tylko dlatego, że w innym jest "do".
Pomyślałem, że stworzę tablicę z tymi łącznikami i zaimkami i spróbuję wyświetlić na nowo.
I tu pojawiła się górka. Jak to połączyć. Próbuję walczyć z tym kolejny dzionek i za nic w świecie nie mogę tego rozwalić.
Krótko mówiąc zapytanie powinno brzmieć:
pokaż wszystkie tytuły zawierające w TITLE jakikolwiek podobny wyraz (w dowolnym miejscu) oprócz "$niechciane_wyrazy" i posortuj je jakoś tam

No i kolejny problem, jaki się nasuwa: odmiana
Pozostanę celowo przy tytule "Między Majdanem a Smoleńskiem". Mam w bazie również książkę pt "Ostatni lot. Przyczyny katastrofy smoleńskiej. Śledztwo dziennikarskie".
No i teraz dodatkowo jak to wszystko do kupy połączyć, by pod książką "Między Majaden a Smoleńskiem" pojawił się tytuł "Ostatni lot...."?
Bardzo Was proszę o pomoc. Sam nie dam rady...