Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]Dziwny problem przy kodowaniu znaków
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
nuky
Witam.
Szukałem na forum podobnego wątku ale nie znalazłem. Mam następujący problem: Mam bazę mysql w phpmyadmin zakodowaną w utf8_polish_ci (baza, tabele i pola w tabelach) i gdy ustawię kodowanie plików na utf-8 to w kodzie pojawia mi się dziwny znak "ďťż". Dołączam plik z screenem gdyż nie wiem jak to opisać dobrze abyście wiedzieli o co mi chodzi.
link do pliku: http://www.nuky.designy.pl/problem.png
Kodowanie wszystkich plików inkludowanych mam ustawione na takie samo kodowanie jak w pliku wynikowym index.php (utf-8). Jak ustawię na iso-8859-2 to nie mam tego problemu ale niestety nie wyświetlają się polskie znaki z treści pobranych z bazy. Proszę o pomoc.
Turson
masz w <head><meta charset="UTF-8"></head> questionmark.gif
nuky
tak w head mam ustawione utf-8, kodowanie pliku też i wszystkich inkludowanych plików kodowanie też jest utf-8.
Kshyhoo
Jakiego edytora używasz? Otwórz plik porządnym edytorem (nie Notatnikiem), usuń wszystkie puste znaki przez znacznikami, zapisz ponownie bez BOM.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.