Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP] Nie dziala mysql_select_db
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Fakebook
Witam

Dopiero zaczynam przygodę z php, uczę się bazując na darmowych tutorialach z internetu. Ugrzązłem jednak z mysqlem.

W tutorialu utworzylismy baze danych 'database', oraz uzytkownika 'name' i hasle 'password'. Mam wykupiony hosting wiec pracuje na zywym organizmie.

Kod wyglada nastepująco:

$conn_error = 'Could not connect.';

$mysql_host = 'localhost';
$mysql_user = 'name';
$mysql_pass = 'password';

$mysql_db = 'database';

$link = mysqli_connect($mysql_host, $mysql_user,$mysql_pass) or die($conn_error.'1');

mysql_select_db('a_database') or die($conn_error.'2');

echo 'Connected!';

Gdy odpalam wyswietla sie jedynie error z cyfra '2', czyli cos poszlo nie tak z komenda mysql_select_db. Nie mam zielonego pojęcia dlaczego nie moge nawiazac połączenia z bazą danych, czy ma ktoś pomysł co mogło pójść nie tak?

Pozdrawiam!
Pyton_000
Cytat
mysqli_connect

Cytat
mysql_select_db
Kshyhoo
Jednym słowem, MySQL != MySQLi
Fakebook
Wielkie dzięki, poszło!

Tak na marginesie, na stronie php jest napisane żeby przerzucić się na mysqli_connect zamiast na mysql_connect. Jaki wowczas będzie odpowiednik dla komendy 'mysql_select_db'? (mysqli_select_db nie działa)
nospor
Co to znaczy "nie dziala"? Wszystkim dziala tylko Tobie nie? Pewnie źle uzyles....
http://pl1.php.net/manual/en/mysqli.select-db.php
YourFrog
Ja tylko dodam że skoro i tak już uczysz się nowej biblioteki to lepiej weź pod uwagę PDO. Całkowicie inny sposób podejścia do problemu jednak daje dużo większą elastyczność pracy. Ewentualnie jakiegoś ORM'a (Doctrine, Propel).
Fakebook
Cytat(nospor @ 18.03.2014, 10:51:01 ) *
Co to znaczy "nie dziala"? Wszystkim dziala tylko Tobie nie? Pewnie źle uzyles....
http://pl1.php.net/manual/en/mysqli.select-db.php

A widzisz, tu masz rację, zmienilem kod lekko jak mowi link i rowniez zadzialalo:

$link = mysqli_connect($mysql_host, $mysql_user,$mysql_pass) or die($conn_error.'1');

mysqli_select_db($link, $mysql_db) or die($conn_error.'2');

Dzięki za pomoc

Cytat(YourFrog @ 18.03.2014, 10:54:19 ) *
Ja tylko dodam że skoro i tak już uczysz się nowej biblioteki to lepiej weź pod uwagę PDO. Całkowicie inny sposób podejścia do problemu jednak daje dużo większą elastyczność pracy. Ewentualnie jakiegoś ORM'a (Doctrine, Propel).

Dzięki za info, zaczne zglebiac temat jak tylko skoncze tutoriale, w przeciwnym wypadku mogę gdzieś zabłądzić
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.