Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: update tabeli pomocniczej
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
peklo
witam
chciałby się dowiedzieć jak można rozwiazać sprawę z aktualizacją rekordu/ów w tabelach pomocniczych. chodzi mi o to że mam tabelę główną z dajmy na to Id=1. I teraz mam tabelę pomocniczą w której mam Id,nazwe oraz ID_wiazace.
Powiązane są ze sobą tabela1.id=tabela2.id_wiazace.
DLa id=1 w tabeli pomocniczej ,wprowadzonych nazw może być od 0 do powiedzmy 20.
Mam formularz edycji w których użytkownik zaznaczył 5 checkboxów z 20.
Warunek 1
Uzytkownik chce zaznaczyć kolejnych kilka checkboxów

Warunek 2
uzytkownik się rozmyślił i z 5 odznacza powiedzmy 3. Czyli ma zaznaczone 2.

I teraz tu pytanie jak to zrobić. Czy update czy może update razem z delete żeby usunąć te wcześniej wprowadzone rekordy. Czy może update ich na 0 lub null?
nospor
Kasujesz wszystkie dane powiazania i dodajesz na nowo te, co user zaznaczyl. Nie ma sensu zabawa w zadne update
peklo
czyli muszę zrobić najpierw delete where id_pom =1 , a pozniej poprostu insert.
Acha a jesli mam 10 takich tabel to zrobić to lepiej w jednym zapytaniu czy moze lepiej jest to rozbić?
nospor
Cytat
czyli muszę zrobić najpierw delete where id_pom =1 , a pozniej poprostu insert.
Tak

Cytat
Acha a jesli mam 10 takich tabel to zrobić to lepiej w jednym zapytaniu czy moze lepiej jest to rozbić?
A jak ci wygodnie.... choc watpie, by udalo ci sie jednym insertem wlozyc dane do 10 tabel na raz wink.gif
peklo
z tego co kiedyś probowałem to bardziej optymalnie jest to poprostu rozbić. Ok dzięki za pomoc i punkt dla ciebie
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.