Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Filtrowanie danych
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Kerth
Cześć,
chciałbym się dowiedzieć w jaki sposób najłatwiej filtrować przesyłane dane z formularzy przy pomocy zmiennych? htmlspecialchars czy coś innego?
Crozin
Filtrować pod jakim względem? htmlspecialchars służy odpowiedniemu przygotowaniu (filtrowaniu) danych jedynie do wyświetlenia w dokumencie HTML.
Kerth
Mam np. takie coś:

1. $nick = isset($_POST['nick']) ? htmlentities($_POST['nick']) : "";
  2. $email = isset($_POST['email']) ? htmlentities($_POST['email']) : "";
  3. $haslo = isset($_POST['haslo']) ? htmlentities($_POST['haslo']) : "";
  4. $haslo2 = isset($_POST['haslo2']) ? htmlentities($_POST['haslo2']) : "";
  5. $nazwa = isset($_POST['nazwa']) ? htmlentities($_POST['nazwa']) : "";
  6. $komentarz = isset($_POST['komentarz']) ? htmlentities($_POST['komentarz']) : "";

I działa. Przechwuję to w jednym pliku. Lecz problem jest taki, że za każdym razem jak chcę wykorzystać jakąś zmiennąmszę dołączać plik:
  1. include 'zmienne.php';

Czy da sięto jakoś optymalniej zrobić?

Przykład wykorzystania danych:

1. $register = $db->exec("INSERT INTO `gracze` (`nick`, `ip`, `email`, `haslo`, `haslo2`, `data`, `nazwa` ) VALUES ('$nick', '$ip', '$email', '$haslo', '$haslo2', '$data', '$nazwa' )") or die(mysql_error());

I nie zawsze działa przy dołączaniu, bo pojawiają się problemy z zzasięgiem zmiennych. Macie jakiś pomysł?
Turson
Cytat
Przechwuję to w jednym pliku. Lecz problem jest taki, że za każdym razem jak chcę wykorzystać jakąś zmiennąmszę dołączać plik

Dlaczego dane z formularza trzymasz w osobnym pliku?
Kerth
Bo jedną zmiennąwykorzystuję przy kilku formularzach. Np. Przy rejestracji, logowaniu, wylogowaniu. Po co tworzyć nową jak jest już.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.