Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]Znak średnika w zapytaniu SQL wysłanego przez PDO
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
furious_knight
Witam mam taki problem, potrzebuję nadać numerację rekordom dla tego użyłem "niecodziennej" opcji SQL i dodałem kolumnę w wyniku za pomocą kodu
  1. SET @t1='';
a całość zapytania brzmi
  1. SET @t1=''; SELECT `id_zgloszenia`, `numer_czesci`, `nazwa_czesci`, `szt`, `status`, (@t1:=@t1 + 1) AS `lp` FROM zgloszenia_czesci WHERE id_zgloszenia = 'GW_2014-04-01_xxxxxx';
.

Jak wrzucam zapytanie do phpmyadmin to wynik jest jak należy ale jeżeli wrzucam do zmiennej w php i zapytanie do bazy daję za pomocą PDO to nie otrzymuje żadnego wyniku (ani bledu ani wyniku) do tego polecenie $zapytanie->rowCount(); daje mi wynik 0 czyli wnioskuję że czyta zapytanie do średnika (samo SET) i kończy nie generując błędu

Czy zna ktoś możliwość dodania za pomocą PDO dwóch zapytań na raz lub modyfikację tego powyżej tak żeby pobierał dane i dodawał kolumnę lp bez używania średnika?questionmark.gif

z góry dzięki za opinie i podpowiedzi
jasin
Może to zadziała:
  1. SELECT
  2. z.id_zgloszenia,
  3. z.numer_czesci,
  4. z.nazwa_czesci,
  5. z.szt, z.STATUS,
  6. @curRow := @curRow + 1 AS lp
  7. FROM zgloszenia_czesci z
  8. JOIN (SELECT @curRow := 0) r
  9. WHERE z.id_zgloszenia = 'GW_2014-04-01_xxxxxx';

Damonsson
Pewnie zadziała powyższe, a co do stricte odpowiedzi na pytanie w temacie to: http://www.php.net/manual/en/pdo.begintransaction.php
furious_knight
Super! o to właśnie chodziło, dzięki za podanie sposobu bez użycia średnika! mogłem napisać od razu to bym godziny nie zmarnowałsmile.gif

Oczywiście daję "POMÓGŁ" za świetną radę i temat do zamknięcia
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.