Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [inne]Jak ustawić crona, żeby odpalał skrypt 2 razy na dobe, ale te 2 razy co 2 minuty ?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Greg23
Czyli chodzi o to, że mam skrypt, który trzeba odpalić 2 razy, żeby uzyskać określony efekt.
Chciałbym, żeby cron odpalił mi ten skrypt powiedzmy o godzinie 6 rano i drugi raz o godzinie 6.02 i tak co 24h.
Jak zmodyfikować to poniżej, żeby osiągnąć taki efekt. Pewnie trzeba będzie dodać 2 procedury zamiast 1 ?

*/1 * * * * /usr/bin/php /var/www/dodaj.php
KR2615
Ten wpis będzie Ci uruchamiał plik co minutę. Dla osiagniecia zamierzanego efektu musiałbyś dodać do crona:
Kod
1 6 * * * /usr/bin/php /var/www/dodaj.php
2 6 * * * /usr/bin/php /var/www/dodaj.php

Jeśli masz ograniczonego crona do jednego wpisu to w /var/www/dodaj.php dodaj sleep(60) i powtórz mu tę czynność, którą ma wykonać.

Edit:
Kod
1-2 6 * * * /usr/bin/php /var/www/dodaj.php

powinno zadziałać
Greg23
Zrobiłem analogicznie:
12-14 11 * * * /usr/bin/php /var/www/dodaj.php

Czyli myślałem, że skrypt odpali się w 12 i 14 minucie godziny 11, ale odpalił się też o godzinie 11.13, więc chyba ten Twój pierwszy sposób będzie lepszy.
W każdym razie bardzo dziękuję za pomoc!

EDIT chyba że zamiast 12-14 można dać 12/14 ?
KR2615
12-14 oznacza zakres, czyli np jeśli wpiszesz 10-20 11 * * * to skrypt uruchomi się o 11:10, 11:11, 11:12 aż do 11:20

Slash natomiast śłuży do określania podzielności czyli np */2 oznacza parzyste minty, */5 to co pięć minut, itp, itp. Szczerze powiem, że nie wiem co dałoby wpisanie 12/14 ale na pewno nie jest to zbyt madre.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Crontab
Tutaj masz to wszystko ładnie opisane.

A co do Twojego problemu to spróbuj:
Kod
1,3 6 * * * /usr/bin/php /var/www/dodaj.php

Tak też uzyskasz 2 minutowy odstęp
Greg23
dzięki za info , 12/14 odpala skrypt o 12 minucie, ale już nie o 14 smile.gif
czyli, żeby odpalać w ten sposób, będę po prostu musiał dodać 2 wpsiy do crona zamiast jednego, ale jeszcze raz wielkie dzięki za pomoc!

/EDIT Zauważyłem Twoją kolejną podpowiedź jak to obejść, zaraz sprawdzę smile.gif

Działa!
KR2615
Super, cieszy mnie to bardzo wink.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.