Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]Skrypt nie wyswietla wyników.
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
NickOver
Cześć wink.gif
  1. <?php
  2. include('db.php');
  3. if(isset($_SESSION['logged']))
  4. {
  5. $select = mysql_query("SELECT FROM `users` ORDER BY RAND() LIMIT 8;");
  6. while($r = mysql_fetch_array($select))
  7. {
  8. echo $r["id"];
  9. }
  10. }
  11. ?>

Niestety skrypt nie wyswietla mi ani wyników ani błędu. Co robię źle?
BTW Przez "LIMIT 8" chcę uzyskać 8 wyników. Teraz wrzuciłem to w pętle, lecz jak można wyświetlić te wyniki bez pętli? To znaczy jak powiedzieć że z tym rekordem już koniec, przejdź do następnego?
Kshyhoo
Pierwsza linijka mojej sygnatury. Tam znajdziesz pomoc. Przede wszystkim, włącz wyświetlanie błędów...
ZaXaZ
Cytat(NickOver @ 4.04.2014, 17:02:36 ) *
Cześć wink.gif
  1. <?php
  2. include('db.php');
  3. if(isset($_SESSION['logged']))
  4. {
  5. $select = mysql_query("SELECT FROM `users` ORDER BY RAND() LIMIT 8;");
  6. while($r = mysql_fetch_array($select))
  7. {
  8. echo $r["id"];
  9. }
  10. }
  11. ?>

Niestety skrypt nie wyswietla mi ani wyników ani błędu. Co robię źle?
BTW Przez "LIMIT 8" chcę uzyskać 8 wyników. Teraz wrzuciłem to w pętle, lecz jak można wyświetlić te wyniki bez pętli? To znaczy jak powiedzieć że z tym rekordem już koniec, przejdź do następnego?

a coś konkretnie wybierasz? ;p * dodaj za SELECT bo może nie działać - wybierze wszystko.
trueblue
Inicjujesz sesję w db.php?
Jeśli nie, to skrypt działa prawidłowo.
NickOver
Okazało się że błędem było to iż... sesja wygasła biggrin.gif
Ale wracając do tematu jak powiedzieć skryptowi że z tym rekordem już koniec, przejdź do następnego?
Oczywiście nie użwyając pętli.
ZaXaZ
Cytat(NickOver @ 4.04.2014, 17:34:46 ) *
Okazało się że błędem było to iż... sesja wygasła biggrin.gif
Ale wracając do tematu jak powiedzieć skryptowi że z tym rekordem już koniec, przejdź do następnego?
Oczywiście nie użwyając pętli.

Hmm ogólnie niewiem jak bez, ale chyba też nie szkodzi z.. tylko że twój skrypt wyświetliłby połączone id czyli np zamiast 1 2 3 to 123 bo niemasz nic w echo. Jak coś konkretnie chcesz zrobić to możesz tu pisać, wtedy postaram się bardziej pomóc,
ps. funkcję php_mysql są wycofywane w php 5.5, i są oznaczone jako "przestarzałe" poczytaj lepiej o mysqli i pdo a używaj to co będzie ci wygodniejsze (tylko nie łącz ich).

--edit--
Co do tematu "Skrypt nie wyświetla wyników" = coś nie tak z zapytaniem pomimo że błędów nie wyrzuca... Powiedz co chcesz wykonać na bazie, przedstaw strukture tej tabeli bo chyba słabo podstawy sql'a znasz..
NickOver
Cytat(ZaXaZ @ 4.04.2014, 17:55:52 ) *
Hmm ogólnie niewiem jak bez, ale chyba też nie szkodzi z.. tylko że twój skrypt wyświetliłby połączone id czyli np zamiast 1 2 3 to 123 bo niemasz nic w echo. Jak coś konkretnie chcesz zrobić to możesz tu pisać, wtedy postaram się bardziej pomóc,
ps. funkcję php_mysql są wycofywane w php 5.5, i są oznaczone jako "przestarzałe" poczytaj lepiej o mysqli i pdo a używaj to co będzie ci wygodniejsze (tylko nie łącz ich).

--edit--
Co do tematu "Skrypt nie wyświetla wyników" = coś nie tak z zapytaniem pomimo że błędów nie wyrzuca... Powiedz co chcesz wykonać na bazie, przedstaw strukture tej tabeli bo chyba słabo podstawy sql'a znasz..

No własnie zaszkodzi z pętlą ponieważ wyniki wyświetlam w 2 rzedach poziomych a już nie chce mi się bawić z css'em.
Cytat

Jeszcze zacytowałaś mój post w którym była przyczyna błędu ;p
trueblue
Pokaż układ danych jaki ma wygenerować skrypt.
ZaXaZ
Cytat(NickOver @ 4.04.2014, 19:33:15 ) *
Jeszcze zacytowałaś mój post w którym była przyczyna błędu ;p

a gdzie bo niewiem.? ;p, nie ogar mały mam dziś

--edit--
ja tylko na podstawie tematu wywnioskowalem prawdopodobna przyczynę błędu wink.gif, jak gdzieś pisales to sory ale nadal nie mogę znaleść. // tak jak pisałem nad edit

--edit2--
o to chodzi? tongue.gif

Cytat
Okazało się że błędem było to iż... sesja wygasła
Oczywiście nie użwyając pętli

coś jakby przeoczylem że już ci działa biggrin.gif ale while i tak przechodzi do następnej więc ktoś bardziej doświadczony musi się wypowiedzieć bo ja wgl w PDO tylko...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.