Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: optymalizacja zapytania
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
peklo
mam pytanie odnośnie wyświetlenia i zsumowania wyników za pomocą count.
Mam takie zapytanie, które wyświetla mi tabele z ogloszeniami. Czyli jeśli mam 20 ogłoszeń przypisanych do mnie to powinno je wyświetlić.
I teraz pytanie. Czy w jednym zapytaniu da się żeby wyświetliło mi tabele z 20 wynikami, a gdzieś z boku napis
" Wszystkich ogłoszeń 20" Lub może lepiej "wszystkich ogłoszeń 20" "trafionych np 5" . Czy mam to rozbić na dwa zapytania?

1. SELECT o.id,o.aktywne,o.nazwa_ogloszenia,z.id_ogloszenia,z.im
  2. FROM ogl o LEFT OUTER JOIN zdj z ON o.id=z.id_ogloszenia WHERE o.aktywne=:aktywne GROUP BY o.id ORDER BY o.id DESC
nospor
Przeciez wiesz ile rekordow zwraca ci zapytanie wiec wiesz ze pobralo ci np 20 rekordow. Nie rozumiem problemu....

Zas nie mam bladego pojecia o co ci chodzi z tymi "trafionymi"
peklo
chodzi mi o to że jak wyszukuje w wyszukiwarce ogloszenia to wyskakuje mi tabela z trafionymi ogłoszeniami i jest OK.

i teraz chciałbym żeby obok np przycisku szukaj był komunikat tej treści.
W bazie masz np 20 swoich ogłoszeń. jeśli podam kryteria wyszukiwania i np spełni je 5 rekordów to chciałbym zeby te 5 rekordów wyswietliło sią na stronie i obok przycisku szukaj pojawił się komunikat. Znalazłeś 5 ogłoszeń.

juz kumasz o co mi kaman?
nospor
Nie mozna bylo od razu napisac, ze mowa o wyszukiwarce?

Nie, musisz napisac nowe zapytanie na pobranie liczby wszystkich ogloszen
peklo
no moze i nie napisałem smile.gif

A jeszcze jedno. Czy zapytanie z group id jest optymalne czy nie za bardzo. chodzi mi o to że łącze dwie tabele
1 ogłoszenia i 2 pomocnicza zdjęcia, z tym że ze zdjeć przy wyświetleniu na stronie potrzebuje tylko pierwsze z brzegu i przy tym zapytaniu tak jest.
ghost1511
Cytat(peklo @ 9.04.2014, 11:57:40 ) *
no moze i nie napisałem smile.gif

A jeszcze jedno. Czy zapytanie z group id jest optymalne czy nie za bardzo. chodzi mi o to że łącze dwie tabele
1 ogłoszenia i 2 pomocnicza zdjęcia, z tym że ze zdjeć przy wyświetleniu na stronie potrzebuje tylko pierwsze z brzegu i przy tym zapytaniu tak jest.

Co oznacza pierwsze z brzegu? Zdjęcie pobierasz tylko dla pierwszego elementu?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.