delta9
18.11.2004, 15:18:17
ostatnio nie moge sie zdecydowac jak lepiej pisac skrypty w php
czylepiej robic to wszystko na lokalnie odpalonym php i mysql i sobie spokojnie debugowac a potem robic upload na zdalny serwer docelowy
czy pisac zdalnie wgrywajac plik z ftp i pracujac na nim, zapisywac go potem od razu na ftp
__slyszalem__ ze pojawiaja sie problemy przejscia skryptow z lokalki na zdalnie (glownie gdy localhost to winda, a zdalnie to linux) - czy to prawda?
jaki macie warsztat (glownie czy local czy zdalnie)?
keedy
18.11.2004, 15:25:33
lepiej jest pisac i debugowac na localhost'cie
mi nigdy po "przejsciu" skryptow z windowsa na linuksa problemy sie nie pojawialy, a jezeli chcesz miec pewnosc na 100% to poszukaj programu do konwertacji znaków końca lini windowsa a linuksa....
Na własnym komputerze

Wystarczy czytać uważniej manual, tam piszą bardzo często notatki co do różnic w działaniu na windows/linux, dobrze by było, abyś wiedział co to jest linux, jak wygląda tam struktura plików, co to są prawa dostępu.. Jest tam tylko pare rzeczy, które musisz wiedzieć bo działa to inaczej niż na windows. Zresztą nic nie stoi na przeszkodzie, że co pewien czas będziesz łądował pliki na serwer jakiś i sprawdzał czy wszystko jest OK. Poprawki przeważnie robi się bardzo szybko.
Po pewnym czasie jak już nabierzesz wprawy z php i będziesz miał więcej czasu polecam zainstalowanie sobie linuxa na własnym komputerze... poprostu dla dalszego rozwoju swojej osoby. Tylko zacznij od czegoś prostego jak mandrake ;P
delta9
18.11.2004, 15:43:07
Cytat(keedy @ 2004-11-18 16:25:33)
lepiej jest pisac i debugowac na localhost'cie
okej ale masz jakies konkretne argumenty?
.dragonfly
18.11.2004, 15:58:54
Z localhostem jest jakby na to nie patrzec mniej zabawy. Zapisujesz plik, browser i odswiezasz. Na ftp: zapisujesz u siebie na dysku, kopiujesz na ftp, odswiezasz. Do tego ladowanie strony trwa przeciez znacznie dluzej niz po localu. Jak dla mnie to tylko local (dla wiekszosci pewnie tez)
rogrog
18.11.2004, 16:06:39
nie no po prostu odpowiedź jest jedna, bo przesyłanie za każdym razem nawet najmniejszej poprawki to ogromna strata czasu i energii
zresztą jeśli pojawią się problemy dopiero na serwerze, to nie powinno być trudno dostosować skrypt do innej konfiguracji. A generalnie powinno się pisać skrypty tak, żeby działały przy wszystkich ustawieniach.
-maciek-
18.11.2004, 17:18:23
Ja mam serwerek postawiony a linuxie (slackware 10) a skrypty pisze sobie pod winem.
Uzywam putty do zarzadzania linuxem a pliki nie laduje przez ftp tylko mam sambe skofigurowaną.
pillot
19.11.2004, 11:22:01
Oczywiście że localhost! - przede wszystkim szybciej, mniej zabawy, większy dostep do plików konfiguracujnych itp. Ale dobrze na localhoście mieć takie same wersje php i MySQL (i ustawienia) jak na zdalnym serwerze.
Co do systemu to przecież można konwertować, co nie znaczy że nie dobrze jest mieć tego samego sysytemu w domu (w rzeczywistości najlepiej).
delta9
19.11.2004, 11:52:06
rozumiem wszystkie argumenty i faktycznie sa prawdziwe
jednak np. nie moge na localhoscie wysylac maili (probowal wlasny serwer itd) ale pojawiaja sie porblemy z odrzucaniem wiadomosci przez serwery mailowe (interia.pl itd) a akurat pisze w miare rozbudowanego newslettera (autoryzowanie, powiadamianie admina o probach manipolowania danymi itd) i wlasnie wysylanie maili jest dosc wazne
pomyslalem ze najpierw napisze wszystko oprocz wysylania maili, a dopiero jak wysle to na zdalny serwer zaczne testowac wysylanie maili bo tam juz mail() dziala - czy to sensowne rozwiazanie?
wiem ze zadaje duzo pytan ale czy ktos potrafi porownac nusphere phped vs zend studio? sam widze plusy i minusy ale moze ogolnie jakies argumenty przemawiaja za konkretnym?
Vengeance
19.11.2004, 11:58:16
napisz sobie klase/biblioteke do wysylania emaili.
na zew. serwerze sprawdz czy wszystko w niej dziala itd. jesli tak to zostaw i napisz jakby druga ktora np. zamiast wysylac mail przekazywane tresci bedzie zapisywac do pliku. wtedy pracujac na localu podpinasz ta druga wersje biblioteki dzieki czemu nie masz bledow wysylania maila i mozes konstrolowac czy email doszedl by z dobrą treścią.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.