Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: mysql pod Linuxem
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
deix
Witam,

ostatnio przesiadlem sie na Linuxa i zaczely sie schody z obsluga baz(mysql) dla strony. problem jest taki ze otrzymuje komunikat ze stronki ze polaczyl sie z sqlem ale tak jakbuy nie mogl wykonac zadnych polecen, czy mozecie mi cos poradzic!!! aa jeszcze jedno jak spod konsoli zalogowac sie w mysql zeby moc przegladac rekordy - glownie chodzi mi jak sie z konsoli zalogowac na konto mysal ... z gory wielkie dzieki
dragossani
Jeśli masz dostęp do shell'a to użyj klienta MySql. Jeśli wszystko jest dobrze skonfigurowane to:
Kod
mysql -u użytkownik -p
O hasło klient spyta cię sam.

Cytat
Jakby nie mogl wykonac zadnych poleceń
A tak coś więcej na temat?
deix
dzieki... konsola dziala, a co do tych polecen .. no wiesz, laczy mi sie z mysql - widze bo ustawilem sobie komentarze, ale nie chce mi np. wykonac SELECT * FROM .... - nie zbyt wiem co to moze byc, wywala sie poprostu przy wykonywaniu query!!
Jabol
bo musisz zrobić tak
Kod
>>>q (chyba) <query>

a jeśli to nie zadziała to zrób
Kod
>>>h
FiDO
Cytat
[...] nie zbyt wiem co to moze byc, wywala sie poprostu przy wykonywaniu query!!

Moze nie masz ustawionych odpowiednio praw do swojej bazy dla uzytkownika pod ktorego sie logujesz?
deix
Witam,

ok, byc moze masz racje - a mozesz mi powiedziec jak to zmienic, dzieki
FiDO
Najpierw sprawdz sobie wynik funkcji mysql_error() zaraz po linijce z query, to wyswietli Ci blad zwracany przez baze, ktory zapewne wszystko wyjasni.
Jesli moje przypuszczenia okaza sie prawdziwe to tutaj dowiesz sie jak to zmienic.
mikeb
Witaj,
Najlepiej wrzuć tutaj ten kawałek kodu odpowiedzialny za połączenie z bazą i za wysłanie zapytania to się zobaczy...

:idea:
deix
Wielkie sorry, okazalo sie ze to plik frm byl uszkodzony, tak wiec jeszcze raz sorry za zasmiecanie fora smile.gif i dzieki za pomoc ...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.