Witam
Chcę zrobić sprawdzanie poprawności danych w kalkulatorze. Nie umiem sprawdzać pól nieobowiązkowych, np. potęgowania, żeby były niezależne od siebie. Gdy wpiszę 0 w jakieś pole to uznaje mi to za puste pole. Próbowałem już wielu sposobów, lecz nic nie działało. To jest mój kod bazowy, którego próbowałem modyfikować.
$pustedodatkowepole = empty($liczbadodatkowa); $zawartoscdodatkowegopola = is_numeric($liczbadodatkowa); $zawartosczaokraglanie = is_numeric($zaokraglanie); $zawartosczaokraglanie2 = is_numeric($zaokraglanie2);
if($pustedodatkowepole==true){
echo "<br /><br />Wypełnij pole dodatkowe!"; }elseif($zawartoscdodatkowegopola==false){
echo "<br /><br />Dozwolone są tylko liczby (w zapisywaniu ułamka użyj zamiast przecinka kropkę)!"; }elseif($zawartoscpotegi==false){
echo "<br /><br />Dozwolone są tylko liczby (w zapisywaniu ułamka użyj zamiast przecinka kropkę)!"; }elseif($zawartosczaokraglanie==false){
echo "<br /><br />Dozwolone są tylko liczby (w zapisywaniu ułamka użyj zamiast przecinka kropkę)!"; }elseif($zawartosczaokraglanie==false){
echo "<br /><br />Dozwolone są tylko liczby (w zapisywaniu ułamka użyj zamiast przecinka kropkę)!"; }else{
echo "<br /><br />$wynik"; }