Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Wydajność
Forum PHP.pl > Forum > PHP
crash
Mam takie pytanie, a raczej prosbe o rade: jaki sposob dzialania strony uwazacie za wydajniejszy i wygodniejszy z wlasnego doswiadczenia? Otoz mam strone z praktycznie jednym glownym plikiem 'index.php' ktory obsluguje wszystkie zadania odbierajac argumenty ?akcja=... i zastanawiam sie czy nie warto rozdzielic kazdego zadania na osobny plik php. Co sadzicie?
bela
ee, jak dla mnie za duzo roboty, jak masz elastyczne engine/core/framework nie powinnienes miec problemow
goldmann
Rozdzielić. Lepsza możliwość edytowania, a poza tym nie ma niepotrzebnych śmieci w index.php, które spowolniłyby wczytywanie strony.
.dragonfly
Po 1. Jezeli piszesz o wygodzie pewnego roziwazania to czemu topic nazywa sie "wydajnosc" ?

Po 2. Jezeli plik index.php ma tylko za zadanie rozdzielac akcje glowne to wedlug mnie wygodnym sposobem jest wykonywanie poszczegolnych modulow w oddzielnych plikach. Cala praca zyskuje na przejzystosci i wydajnosci. Bo po co parsowac kod wszystkich akcji, jezeli wykonywana jest tylko jedna?
ARJ
ja osobiście napisałem plik index.php który przez includuje plik z ospowiednią treścią strony. dzięki temu łatwiej jest zedytować grafike.
pillot
chodzi wam o to, że plik index.php ma jakieś ify, które filtrują żądania akcji i includują odpowiednie pliki z kodem które te akcje wykonuje? no dobra, a jeśli tak, to gdzie trzymać te pliki (to pytanie odnośnie struktury katalogów), chyba nie w czymś takim jak classes/ ?
ARJ
masz stronke index z gdzie np. masz trzy kolumny
1. menu
2. główna część strony
3. logowanie ankiety itd.

zamiast robić kilka stron gdzie w 2 części wymieniasz kod php i html można wpisać takie coś:
  1. <?php
  2. if(isset($_GET[&#092;"mod\"])){
  3. $url = basename($_GET[&#092;"mod\"]) .\".php\";
  4. include(&#092;"$url\");
  5. }else{
  6. include(&#092;"news.php\");
  7. }
  8. ?>

który includuje plik z o danej nazwie gdzie jest dany dział. dzięki temu jeśli nieużywasz szablonów to dzięki temu rozwiązaniu jest łatwiej zmienić grafike na stronie. ten kod nieobciąża zbytnio skryptu niż tak jak by tam wsadzić switch i operacje na każdy z działów. takie rozwiązanie zwiększyło by objętość całego skryptu.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.