Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [JavaScript]identyfikacja użytkownika
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
marcus753
Witajcie, szybkie pytanie może ktoś zna odpowiedź czy pojawiło się jakieś rozwiązanie umożliwiające identyfikacje użytkownika ?

Ogólnie chodzi o to żebym wiedział czy dany użytkownik odwiedza moją stronę po raz kolejny czy tylko po raz pierwszy i najlepiej który raz z kolei to robi wink.gif
ciasteczka i mechanizm logowania odpadają

Pozdrawiam i dziękuję za pomoc !
Michael2318
A jak Ty takie informacje niby chcesz sprawdzić bez ciasteczek...? Takiego rozwiązania nawet PHP nie oferuje, a co dopiero javacript.
Zawsze do tego celu musisz gdzieś zapisywać danego usera (przykładowo po IP, chociaż to też zawodzi bo X ludzi może mieć dany adres IP) i zliczać (przy każdym wejściu na stronę zwiększać licznik). Więc do tego celu musisz użyć albo ciasteczek, albo bazy danych albo pliku tekstowego, w którym będziesz trzymać te informacje.
Nie zmienia to faktu, że w tym przypadku większość roboty zrobi PHP, javascript nie służy do takich akcji.
marcus753
informacje mogę trzymać w bazie danych no-problem
chodzi o samą identyfikację coś ala logowanie bez logowania, ideałem byłby np. numer seryjny płyty głównej który mógłby być np. identyfikatorem ale rozumiem że czegoś takiego pobrać nie mogę ale może są dostępne jakieś inne informacje które pozwolą mi identyfikować użytkownika ? a najlepiej komputer / przeglądarkę z której wchodzi...
nospor
IP, przeglądarke, system pobierzesz z tablicy $_SERVER
Stworzysz sobie identyfikator na podstawie IP,przegladarki i systemu i od biedy bedziesz mial identyfikacje usera
marcus753
ale czy ip uzytkownika nie zmienia się po wyłączeniu komputera / routera ?
nospor
Zalezy czy ma przypisane stale IP czy nie. Jak nie ma stalego to moze sie zmieniac.
Mozesz trzymac samą przegladarke + system, ale to tez raczej nie bedzie jednoznaczne.
Michael2318
Wybrałeś w sumie najgorsze z możliwych rozwiązań bo ja u siebie mam co chwile inne IP, więc Twoja aplikacja nigdy nie będzie w moim przypadku dobrze zliczać moich wejść.

Najlepszym rozwiązaniem byłyby ciasteczka i na ich podstawie sprawdzałbyś "z kim masz do czynienia". Oczywiście tutaj ktoś może sobie te ciasteczka wyczyścić, ale uwierz mi, że mało kto siedzi w cookies'ach w przeglądarce i nagminnie czyści ciastko po ciastku.

A jeszcze lepsze rozwiązanie to sesssions+system logowania. Jak user się loguje na podane dane to masz 100% pewności, że wczorajsze logowanie, dzisiejsze i te w przyszłości dokonywała jedna i ta sama osoba.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.