Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [JavaScript][PHP]Seria pytań
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Asuri
Witam. Od jakiego¶ czasu uczę się tworzyć dynamiczne strony internetowe ale im więcej umiem tym bardziej zdaje sobie sprawę, że s± rzeczy których nie wiem a powinienem. Dlatego postanowiłem się was o nie zapytać.

1. Ajax - gdy wczytuję div'a ajax'em ładnie pojawia mi się kod HTML wykonany przez php jednak skrypty JavaScript nie chc± w nim działać. (0 reakcji a skrypt powinien działać. Nawet wy¶wietlenie tekstu nie działa) A nie mogę tego skryptu przenie¶ć w inne miejsce, ponieważ w div'ie php tworzy warunek decyduj±cy czy ten skrypt ma być wykonany. Wszystko sprawdzałem i kod się nie wykonuje a powinien.

2. Bezpieczeństwo - a dokładniej filtrowanie danych z formularzy. Chciałbym link do jakiego¶ poradnika z przykładami który przefiltruje zmienne.

Mam taki kod:
  1. $title=htmlspecialchars($title); //usówanie znaczników html
  2. $title = strtr($title, 'ĘÓˇ¦ŁŻ¬Ńęó±¶łżĽćń', 'EOASLZZCNeoaslzzcn'); //podmiana polskich znaków
  3.  
  4. //sprawdzenie czy zmienna zawiera dozwolne znaki
  5. if (ereg('^[a-zA-Z0-9±ćęłń󶿼ˇĆĘŁŃӦݬ!@#. ]+$', $title)) {
  6. //napis poprawny
  7. } else {
  8. header('Location: ../error/err.php');
  9. }

Czy co¶ jeszcze powinienem dodać aby nikt się nie dostał to tabel Mysql? NajgroĽniejszym znakiem wydaje mi się " i ' ale co je¶li chcę zrobić chat w którym użytkownik będzie chciał co¶ zacytować?

3. Jakiej technologii/ języków użyć do tagiego czego¶? I jak to ma działać.
Użytkownik wchodzi w link który wykonuje kod i przekieruje go np. na stronę główn±. Dalej robi co chce. Może zmieniać podstrony, wylogować się i opu¶cić serwis a za np. 10 minut od wej¶cia w link ma być wykonana aktualizacja rekordu w bazie Mysql.
by_ikar
ereg jest przestarzał± funkcj±, której nie powinno się używać, za miast tego preg_match a w przypadku filtrowania danych możesz użyć już udostępnionych funkcji przez samo php filter_var. Pokaż ten kod js. Filtrowanie zawsze powiniene¶ robić po stronie serwera, czyli w twoim przypadku - php. JS jest tylko dla szybkiego odfiltrowania danych bez przeładowania strony. Reszty nie rozumiem.
owca_82
Ad 1... Absolutnie nie powiniene¶ mieszać kodu wykonuj±cego się po stronie klienta z tym po stronie serwera (ewentualnie w bardzo wyj±tkowych sytuacjach) - niezłe spagetiii w tych skryptach musi tam być smile.gif
Jak najbardziej da się to zrobić tak żeby odseparować te dwie warstwy - skorzystaj z callback'ów wywoływanych na podstawie warto¶ci flagi zwracanej z serwera ..

Ad 2. To poczytaj o różnych rodzajach ataków na stronki i sposobach zabezpieczenia się przed nimi.
To jest wersja lo-fi głównej zawarto¶ci. Aby zobaczyć pełn± wersję z większ± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.