Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [inne]Symfony2 - pobranie danych z formularza
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
kosmos
Nie jestem przekonany czy to co napisałem do tej pory jest pooprawne - przynajmniej formularz się wyświetla. Dodatkowo proszę o pomoc ...

1. public function logformAction(Request $request){
  2. $uzytkownik = new uzytkownik();
  3. $form = $this->createForm(new Logowanie(), $uzytkownik);
  4. $form->handleRequest($request);
  5.  
  6. if ($form->isValid()) {
  7. $uzytkownik = $this->getDoctrine()
  8. ->getRepository('NomadSystemBundle:Uzytkownik')
  9. // jak sprawdzić czy użytkownik o podanym loginie i hasle znajduje sie w bazie danych?? i zwrócić jego id w tym miejscu?
  10.  
  11.  
  12. if (!$uzytkownik) {
  13. throw $this->createNotFoundException('No uzytkownik found for id '.$id);
  14. }
  15.  
  16. if ($uzytkownik) {
  17. return new Response('Znaleziono użytkownika '.$uzytkownik->getLogin());
  18. }
  19. }
  20. return $this->render('NomadSystemBundle:Default:index.html.twig', array('form' => $form->createView(),));
  21. }

Chcę aby po wpisaniu danych do formularza, użytkownik o podanym logine i haśle został doszukany w bazie danych i jeśli zostanei znaleziony wówczas wyświetla się komunikat o jego id, jeśli nie zwracana jest informacja o brau użytkownika o podanym id.
Nie wiem jak mam przekazać $id
404
Dlaczego nie skorzystasz z logowania, które oferuje Symfony: http://symfony.com/doc/current/book/securi...onal-login-form?
pedro84
Cytat(kosmos @ 25.07.2014, 16:28:06 ) *
// jak sprawdzić czy użytkownik o podanym loginie i hasle znajduje sie w bazie danych?? i zwrócić jego id w tym miejscu?

Sprawdzić czy zmienna zawiera obiekt klasy User - jeśli tak, masz zwróconego użytkownika, jeśli nie - błąd. Reszta tak jak napisał @404.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.