<xsd:element name="tKwZ"> <xsd:simpleType> <xsd:restriction base="xsd:string"> <xsd:pattern value="\d{0,12}(,{1}\d{2})?"/> </xsd:restriction> </xsd:simpleType> </xsd:element>
czy dobrze je rozumiem... \d{0,12} ma to być jakaś liczba o długości od 0 do 12 cyfr, następnie (,{1}\d{2})? może mieć, ale nie musi "," - przecinek i jedną bądź dwie cyfry po nim?
Nie do końca wiem co oznacza ten znak zapytania na końcu, ale jeśli dobrze to rozumiem to liczba pobierana z bazy 110544,2 powinna działać bez problemu, a wyrzuca mi błąd!
Warning: DOMDocument::schemaValidate(): Element 'tKwZ': [facet 'pattern'] The value '110544,2' is not accepted by the pattern '\d{0,12}(,{1}\d{2})?'. //oraz Warning: DOMDocument::schemaValidate(): Element 'tKwZ': '110544,2' is not a valid value of the local atomic type.
Gdy nie pojawia się tam liczba z przecinkien to jest ok, ale jest to pole pokazujące kwoty walutowe więc musi być przecinek, bądź kropka do dwóch liczb po przecinku, dodam też, że jest to wzór przysłany z placówki państwowej, to też powinno być dobrze, więc obstawiam, że mój błąd... o co może chodzić?
PS jeśli podczas walidacji wyskakuje mi komunikat, o błędzie bo pole jest puste, bo nie musi być wypełnione, ale bład wyskakyje, to czy moge zrobić tak, aby tylko wyskoczył komunikat o tym, ale niech plik się wygeneruje?
Warning: DOMDocument::schemaValidate(): Element 'nrReg': [facet 'pattern'] The value '' is not accepted by the pattern '.{9}'
Warning: DOMDocument::schemaValidate(): Element 'nrReg': '' is not a valid value of the local atomic type. in...bla bla.. on line 676
np:
if (!$xml->schemaValidate('./schemaxml.xsd')) { } else { ok }
Przepraszam za ten dziwny if, ale nie wiem pod jakim slowem kluczem mam czegoś takiego szukać w google

Z góry dziękuję