Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [CSS]Nie działają style dla a:link i a:visited
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Asig
Witam!
Mam problem z ostylowaniem a:link i a:visited.
Gdy zrobię kod, np. taki:
Kod
<style>a:link { font-weight: bold; } a:visited { font-weight: normal; }</style>
<a href="jakislink_do_mojej_podstrony_lub_zewnetrzny">TEST</a>

Problem w tym, że taki kod ZAWSZE daje rezultat pogrubienia i nigdy nie ma tego "normal" (lub jeśli dam odwrotnie normal i bold, to nigdy nie będzie pogrubione) po odwiedzeniu linku.
Gdy natomiast dam:
Kod
<style>a:link { color: red; } a:visited { color: white; }</style>

To link nieodwiedzony BĘDZIE czerwony a ODWIEDZONY BĘDZIE biały.

Da się coś z tym zrobić? Zależy mi aby TYLKO nieodwiedzony link był pogrubiony, męczę się z tym od godziny i nawet google nie pomaga...

Pozdrawiam!
Damonsson
W najnowszych przeglądarkach nie możesz dać font-weight dla :visited. Ma to chronić użytkowników, przed wyciągnięcia historii ich przeglądanych stron.
Asig
Nie rozumiem co ma wspólnego font-weight z tym skoro color działa, ale trudno.

W takim razie, czy jest jakaś możliwość pogrubienia odwiedzonych linków choćby przez PHP?
Zależy mi na tym, ponieważ chcę aby odwiedzone Posty na mojej stronie nie były pogrubione (zależy mi na tym bo bardzo to pasuje na mojej stronie) a te jeszcze nie odwiedzane aby nie były pogrubione.

Naprawdę nic się nie da? Nie rozumiem co im dało zablokowanie font-weight....
trueblue
Nic się nie da.
http://hacks.mozilla.org/2010/03/privacy-r...o-css-vistited/
Asig
Beznadzieja. I teraz albo robić tabelkę w MySql i zapisywać co kto odwiedzał do tego cookies czy to ten sam user (bo może mieć zmienne ip), wiele niepotrzebnych zapytań do bazy i zaśmiecanie sobie bazy danych przez jakiś chory wymysł i wszystko po to żeby użyć głupiego "font-weight"... Boshe... -,-

No nic, dzięki wielkie za informację...
Rochu
tak sobie pomyślałem (chociaż to rozwiązanie i tak jest trochę prymitywne), że skoro zmiana koloru dla odwiedzonych linków działa w takim razie możesz im przyporządkować jakiś niestandardowy kolor po czym za pomocą javascript wyszukać te określone linki i po prostu pętelka i wszystkim dodajesz pogrubienie ;D
trueblue
A jak zrobisz pogrubienie w JS? Nadając odpowiedni styl CSS. A to nie działa.
fate
nie działa dla selektora a:visited a dla a.odwiedzony juz bedzie dzialac przeciez
trueblue
A co będzie po odświeżeniu strony?
fate
sciana.gif
...płacz
trueblue
Selektor $('a:visited') nie działa, więc nie dodasz im klasy po odświeżeniu strony.
Rochu
Cytat(trueblue @ 11.08.2014, 10:30:25 ) *
Selektor $('a:visited') nie działa, więc nie dodasz im klasy po odświeżeniu strony.

to racja, że nie działa - dodajesz wszystkim linkom klasę np. artykul_a, pobierasz wszystkie linki o tej klasie po czym (i tak jak wczesniej pisalem skoro dla a:visited dziala kolor) filtrujesz wg danego unikalnego koloru, wybranym linkom nadajesz osobna klase i wszystko powinno smigac
trueblue
Pobranie stylu color dla odwiedzonego linku zwraca kolor taki jak byłby nieodwiedzony (pomimo, że można mu nadać kolor).

Tu jest jakiś plugin: http://remysharp.com/2008/02/25/visited-plugin/
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.