Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: PHP&CSS - Zapytanie
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Mateushh
Witam,
od niedawna piszę własną stronę internetową, jeśli chodzi o php to korzystałem z poradników.

Mam pytanie: w jaki sposób mogę odnieść się w kodzie php do css?
Dołączam obrazek, żebyście zrozumieli moje pytanie.

Chciałbym edytować tekst "Logowanie, zarejestruj się" - umieścic go w innym miejscu na stronie itd. Czy w środowisku PHP istnieje coś takiego jak znacznik div?

Pozdrawiam
Michael2318
Przecież w PHP możesz umieszczać całe kody HTML (a w HTMLu używać CSSa - to jest oczywiste). A jak to zrobić, to już sam zaprezentowałeś na screenie, więc nie rozumiem pytania...?

Przykład:

1. echo '<div style="border: 1px solid red; font-weight: bold; font-size: 12px;">TO JEST MÓJ TEKST</div>';

aczkolwiek lepiej reguły CSS zapisać bezpośrednio w arkuszu CSS, tak abyś nie musiał potem szukać po plikach PHP takich fragmentów i ich zmieniać bo to dużo roboty:

1. echo '<div class="moja_klasa">TO JEST MÓJ TEKST</div>';

i CSS:

Kod
.moja_klasa{
border: 1px solid red;
font-weight: bold;
font-size: 12px;
}
Mateushh
Jesteś w stanie podać mi gotowy przykład jak edytować tekst "Logowanie"? W sensie jest już tam znacznik die i nie za bardzo mam gdzie dać tam echo.
Michael2318
Twoim głównym problemem jest fakt, iż nie znasz kompletnie podstaw języka PHP, nawet nie korzystasz z dokumentacji. Obie te funkcje (echo i die) oznaczają to samo, z tym że die kończy wykonywanie dalszych operacji.

Przykład echo:

1. echo '<div class="moja_klasa">TO JEST MÓJ TEKST</div>';

przykład die:

1. die('<div class="moja_klasa">TO JEST MÓJ TEKST</div>');
NoWay
Innymi słowy. Die wyświetli ci się, jeśli spełni się warunek, który podałeś, a także przerwie dalsze wykonywanie skryptu.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.