Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: ShareBox - system agregujący newsy
Forum PHP.pl > Inne > Oceny
mrc
Witam

Chciałem zaprezentować Wam mój system agregujący linki do newsów: http://sharebox.pl. Jako fachowców, proszę Was o sprawdzenie go pod wszelakim kątem wink.gif
Póki co mam nieresponsywny szablon + źle działa na urządzeniach mobilnych, ale mam w planach wdrożyć to w niedługim czasie. Jeżeli macie ciekawe pomysły, które mógłbym wdrożyć, to dajcie znać smile.gif
tzm
Jakoś mnie te tooltipy gryzą ale rozumiem ich zamysł więc nie ma co narzekać.
mrc
Zastanawiam się, w jaki sposób to mogę poprawić - mnie również denerwuje, że te okienka skaczą i nie ma jak się ruszać po stronie. Myślę żeby zrobić wyświetlanie strzałki na wydarzeniu hover na linku i po podjechaniu na tą strzałkę dopiero wyświetla się popup. Jak sądzicie?
Turson
Nie ma się szczególnie do czego przyczepić. W oczy rzuca się jedynie bardzo nieostre logo na górnej belce, w porównaniu z logiem w stopce wygląda dużo gorzej.
in5ane
Uważasz, że łatwiej jest wpisać ShareBox.pl niż np. WP.pl? A do samej wiadomości i tak przenosi na konkretny portal. Co tu dużo mówić. Nie wróżę Ci sukcesu z takim portalem. Sam nawet nie korzystam z aplikacji w Windows 8 czy na telefonie do wiadomości, bo naprawdę szybciej wpisać w przeglądarce WP.pl czy tvn24.pl i mam wszystkie wiadomości. Poza tym widzę, że potrafią się dublować wiadomości z różnych portali, to też w sumie lipa.
mrc
Cytat
Uważasz, że łatwiej jest wpisać ShareBox.pl niż np. WP.pl

Nie, ale uważam, że lepiej jest wejść na sharebox.pl i poczytać o tym, co piszą na wp, onecie, interii i kilku innych, niż wchodzić na każdy z nich z osobna.

Cytat
Poza tym widzę, że potrafią się dublować wiadomości z różnych portali, to też w sumie lipa

Na to nie mam wpływu, algorytm w chwili obecnej nie jest tak zaawansowany, by merytorycznie sprawdzać linki i wyrzucać duplikaty pomiędzy portalami.

Cytat
Nie wróżę Ci sukcesu z takim portalem

Dzięki smile.gif
Pyton_000
Nie czytam wiadomości. Dlaczego?

http://tech.wp.pl/kat,1009785,title,Kolejn...l?ticaid=113437
http://www.chip.pl/news/bezpieczenstwo/wir...ownikow-windows

Kto od kogo rżnie?
in5ane
Cytat(mrc @ 14.08.2014, 15:53:53 ) *
Nie, ale uważam, że lepiej jest wejść na sharebox.pl i poczytać o tym, co piszą na wp, onecie, interii i kilku innych, niż wchodzić na każdy z nich z osobna.

A kto komuś karze wchodzić na wszystkie portale po kolei? Przecież na każdym przeczytam to samo.
jakub.drag
Też jakoś nie widzę sensu... Ale rozumiem, że są ludzie dla których może być takie coś wygodne.
Mógłbyś dodać obsługę personalizowania otrzymywanych treści, przesuwane boxy, dodawanie własnych portali czy choćby blogów (portal mógłby importować kanały RSS/Atom). Wtedy to byłoby bardziej uniwersalne smile.gif
mrc
Cytat(jakub.drag @ 15.08.2014, 23:00:20 ) *
Mógłbyś dodać obsługę personalizowania otrzymywanych treści, przesuwane boxy, dodawanie własnych portali czy choćby blogów (portal mógłby importować kanały RSS/Atom). Wtedy to byłoby bardziej uniwersalne smile.gif

Jestem nastawiony na rozwój projektu, mam w planach sporo usprawnień (między innymi te, o których piszesz smile.gif ), ale wprowadzenie ich wymaga czasu (zaprojektowanie, napisanie, przetestowanie).
Daimos
Mi się serwis podoba. Na pewno jest jakaś grupa odbiorców, którzy po tytułach zobaczą już, czy lepiej odwiedzić wp, czy onet, czy inny serwis. Prawdą jest, że niektórzy niewiedzą co to RSS i z tej strony skorzystają. Czy dużo jest takich ludzi? Nie sądzę, ale może wystarczy smile.gif
Bardzo fajny przyjemny wygląd.

Taka uwaga. Nie jestem prawnikiem, ale proponuje zbadać temat...

Kiedyś robiłem coś podobnego, było to kilka lat temu i napisałem do gazeta.pl, że chcę pobierać ich kanał RSS i wyświetlać na stronie. (Przez kilka lat, mogłem pomylić i może to był jakiś podobny serwis do gazeta.pl, na 99% jestem pewny, że to jednak oni). Otrzymałem ciekawą wiadomość zwrotną smile.gif, która mnie bardzo zdziwiła (bo pisałem do wszystkich i nikt nie robił problemu).
Dostałem w wiadomości cennik z dokładnymi instrukcjami - ile mnie będzie kosztowało wyświetlanie ich RSSa ;/
jacobson
Kiedys byl juz taki projekt tutaj zdaje sie. Identyczny agregator, tak jak poprzednik - sprawdzilbym temat pod kątem prawnym.
tzm
Debile, przeciez nie wyswietlasz tresci ich wiadomosci tylko linkujesz ich serwisz, czyt. murzynsko tak na prawde pozycjonujesz bez mozliwosci zarobienia na tym.
Poza tym te wszystkie portale i tak jada na tresciach i zdjeciach PAPu, moze warto zbadac ten temat czy oni wywiazuja sie ze swoich obowiazkow? Co portal to jedno i to samo pisze...
mrc
Prawo autorskie jednoznacznie nie określa, czy publikowanie kanałów rss jest dozwolone. Zaczytałem się trochę w tematyce i stwierdziłem, że zawieszę projekt dopóki tej sprawy nie rozwiążę. Na szczęście, mam sposób żeby znaleźć odpowiedź na to pytanie smile.gif
Daimos
tzm wstrzymaj się z debilami, bo nie jesteś u siebie na podwórku.

Nie linkuje się strony, a pobiera się treści (chociażby tytuł, który również jest objęty prawem autorskim, a w przypadku tego serwisu, również grafiki i opisy) i pod tą treść linkuje się stronę.
Powiedziałem jaką rozmowę miałem z gazeta.pl i że nie jestem prawnikiem, by to określić, po prostu radzę uważać.

Co to wstrzymywania projektu. Jeżeli chcesz, aby wszystko było zgodnie z prawem, to najlepiej poradzić się u prawnika. Ja jak pisałem po serwisach, to większość odpisywała mi, że nie ma problemu, dopiero na gazeta.pl się zaciąłem, więc możesz spróbować i najwyżej ich sobie odpuścić.
mrc
Cytat(Daimos @ 1.09.2014, 09:40:14 ) *
Co to wstrzymywania projektu. Jeżeli chcesz, aby wszystko było zgodnie z prawem, to najlepiej poradzić się u prawnika. Ja jak pisałem po serwisach, to większość odpisywała mi, że nie ma problemu, dopiero na gazeta.pl się zaciąłem, więc możesz spróbować i najwyżej ich sobie odpuścić.

Właśnie dlatego wstrzymałem projekt, ponieważ rozesłałem zapytania do poszczególnych portali. Jak dostanę zgodę od części, to dopiero odwieszę portal, wyświetlając linki wyłącznie do tych portali, od których zgodę otrzymałem. W chwili obecnej jest to projekt hobbistyczny, dlatego nie chcę radzić się prawnika (porada prawna to koszta, których w chwili obecnej chcę uniknąć - lepszym rozwiązaniem w chwili obecnej będzie posiadanie zgody)
!*!
Cytat(mrc @ 1.09.2014, 11:08:53 ) *
Właśnie dlatego wstrzymałem projekt, ponieważ rozesłałem zapytania do poszczególnych portali. Jak dostanę zgodę od części, to dopiero odwieszę portal, wyświetlając linki wyłącznie do tych portali, od których zgodę otrzymałem. W chwili obecnej jest to projekt hobbistyczny, dlatego nie chcę radzić się prawnika (porada prawna to koszta, których w chwili obecnej chcę uniknąć - lepszym rozwiązaniem w chwili obecnej będzie posiadanie zgody)

Zapytaj o to na http://forumprawne.org/ rzucą Ci klika paragrafów, porady prawne które składające się na jedno zdanie są z reguły darmowe, zawsze możesz też pójść na dni otwarte do jakiegoś urzędu.
tzm
Cytat(Daimos @ 1.09.2014, 09:40:14 ) *

Czytaj ze zrozumieniem kolego? czy ja tu komentuje któregoś z użytkowników? skomentowałem prawo i osoby które je egzekwują bo dla mnie prawo ograniczające rozpowszechnianie treści swobodnie z podaniem źródła jest debilne tak samo jak prawo patentowe.
pedro84
Padło czy co?
Cytat
Przepraszamy, strona została tymczasowo zawieszona.
mrc
Cytat(pedro84 @ 1.09.2014, 21:36:55 ) *
Padło czy co?

Zawiesiłem stronę, dopóki nie będę miał zezwolenia na linkowanie do większości serwisów. Pisałem o tym wcześniej w wątku
pedro84
Cytat(mrc @ 2.09.2014, 07:03:32 ) *
Zawiesiłem stronę, dopóki nie będę miał zezwolenia na linkowanie do większości serwisów. Pisałem o tym wcześniej w wątku

A od kiedy agregowanie treści wymaga zgody?
mrc
Cytat(Daimos @ 31.08.2014, 16:33:43 ) *
Taka uwaga. Nie jestem prawnikiem, ale proponuje zbadać temat...

Rozmawiałem dzisiaj z prawnikiem w sprawie portalu, powiedział mi, że portal w takiej formie, w jakiej istnieje nie będzie kolidował z prawem.

Oczywiście, odwiesiłem portal smile.gif
lukaskolista
Oczywiscie, a czemu mialby kolidowac? Prawo cytatu jest bardzo elastyczne, a nie podajesz sie za autora tych tresci, zrodlo tez jest podane. Pomysl super, osobiscie nie jestem uzytkownikiem tego typu portali, ale umieszczenie wszystkiego w jednym miejscu eliminuje koniecznosc przegladania tych kilku serwisow oddzielnie.

Zastanow sie nad jakims systemem powiadomien o nowych wiadomosciach w danym portalu, zeby nie trzeba bylo ciagle odswiezac strony. Moze powiadomienia przez email albo cos takiego?

Z ciekawosci zapytam, ile masz unikalnych odwiedzin dziennie?
tzm
@lukaskolista no ja nie wiem czy system powiadomień via mail jest dobry... lepiej jakaś wtyczka do przeglądarki która by pokazywała np WP+1 czy ONET+4 z tego powodu że miałbyś zawaloną skrzynke pocztową po paru godzinach..
pedro84
Zdecydowanie powiadomienia w czasie rzeczywistym byłby fajne.
tzm
Ale nie mailowo. Wtyczka taka jak AdBlock super ekstra sprawa, sam bym korzystał. Najlepiej jeszcze z podziałem na kategorie bo jakoś najbardziej z tego typu serwisów mnie interesuje polityka i konflikty, tematyczne serwisy o technologii są lepsze od np tech.wp.pl
phpion
W sprawie powiadomień - nie wystarczy zwykły RSS? Częstotliwość odpytywania użytkownik może ustalić samodzielnie wg uznania.
mrc
No na razie mam tylko kilka odwiedzin dziennie smile.gif Ale w sumie niewiele rozreklamowałem portal smile.gif Możecie podesłać link znajomym, im bardziej będzie popularny, tym więcej nowości będę wrzucał smile.gif

System powiadomień - live - przemyślę sprawę i myślę że niebawem wrzucę smile.gif

Jeżeli macie jeszcze jakieś propozycje, walcie śmiało biggrin.gif
lukaskolista
Fajnie by bylo, aby linki, ktore juz odwiedzilem oznaczaly sie na jakis inny kolor - po wejsciu na strone od razu widac, czego sie jeszcze nei przeczytalo.
tzm
Daje na tablicę facebookową, ale dorób wersję responsywną, serio:P telefon mi już nie ogarnął
lukaskolista
Cytat(phpion @ 25.09.2014, 13:57:22 ) *
W sprawie powiadomień - nie wystarczy zwykły RSS? Częstotliwość odpytywania użytkownik może ustalić samodzielnie wg uznania.

Tak na dobra sprawe, to caly ten serwis jest jednym wielkim RSS, newsy przeciez pobiera z RSS innych potrali. Dla mnie z tego wzgledu odpada, jednak dla ludzi, ktorzy nie wiedza co to RSS moze byc dobrym rozwiazaniem.
mrc
Cytat(lukaskolista @ 25.09.2014, 19:47:35 ) *
Tak na dobra sprawe, to caly ten serwis jest jednym wielkim RSS

W planach mam coś więcej niż tylko pobieranie RSS, ale ten temat wymaga nieco więcej pracy smile.gif

@tzm
Dzięki za udostępnienie smile.gif
kilab
Chciałem zobaczyć stronę, ale po wejściu widzę coś takiego:

Chromium 35.0.1916.153, Debian.

Na Firefoxie (Iceweasel) działa bez problemu.
mrc
Może masz wyłączony javascript na chrome?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.