//polaczenie z baza danych: function lacz_bd() { $wynik = new mysqli('xxx', 'xxx', 'xxx', 'xxx'); //u mnie sa prawdziwe dane if (!$wynik) { } else { return $wynik; } } function rekomenduj_urle($nazwisko, $popularnosc = 1) { // tworzenie półinteligentnych rekomendacji // Jeżeli posiadają linki wspólne z innymi użytkownikami, mogą im się // spodobać inne linki, które lubią inni $lacz = lacz_bd(); // znalezienie innych pasujących użytkowników // z podobnymi linkami // jako prosty sposób wyłączania prywatnych stron użytkowników oraz // zwiększania szansy rekomendacji wartościowego linka // podany jest minimalny poziom popularności // jeżeli $popularnosc=1, wtedy więcej niż jedna osoba musi posiadać // dany linkow przed jego rekomendacją $zapytanie = "select link from rekomendacja where nazwisko in (select distinct(z2.nazwisko) from rekomendacja z1, rekomendacja z2 where z1.nazwisko='".$nazwisko."' and z1.nazwisko!=z2.nazwisko) and link not in (select link from rekomendacja where nazwisko='".$nazwisko."') group by link having count(link)>".$popularnosc; if (!($wynik = $lacz->query($zapytanie))) { } if ($wynik->num_rows==0) { } // stworzenie tablicy odpowiednich linkow for ($licznik=0; $rzad = $wynik2->fetch_object(); $licznik++) { $urle[$licznik] = $rzad->link; } return $urle; } $nazw = 'lens'; rekomenduj_urle($nazw);
w bazie danych MySQL mam zrobiona tabele (imie,nazwisko,link) i powpisywalem tam dane, polaczenie jest w porzadku itp na sto procent bo sprawdzalem, ale nie wiem dlaczego nie dziala ten przyklad z ksiazki.
z góry dziekuje za podpowiedz.