Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Auto ładowanie klas, a metody statyczne
Forum PHP.pl > Forum > PHP
soundtrack
Pisząc autoloader przy użyciu funkcji spl_autoload_register, zacząłem zdawać sobie sprawę, w jakich sytuacjach powinienem korzystać z auto dołączania źródła klas, a może adekwatnej, jak konkretniej zachowuje się autoloader w danych sytuacjach. W końcu, chyba robię go po to, aby wszystko było załączane przez aplikacje.

Powiedzmy, że mam napisany autoloader, który dołącza mi źródła klas. Mam też klasę, która zawiera same metody statyczne i nie dołączam jej poprzez require, ale robię to w następujący sposób:
  1. KlasaTMP::metoda( );

A funkcja spl_autoload_register dołącza plik klasy KlasaTMP.

Co teraz, gdy będę używał metody statycznej kilka-naście razy(?). Czy za każdym użyciem metody statycznej, z nie dołączonej wcześniej klasy, autoloader będzie dołączał ten plik ponownie, czy może jest na tyle bystry, że nie ikluduje tego pliku, który już "przerabiał"?
sazian
możesz to łatwo sam sprawdzić
dopisz sobie echo $nazwa_klasy w auto loaderze i pacz co się wyświetli wink.gif
soundtrack
o dzięki, nie pomyślałem w ogóle jak się za to zabrać od technicznej strony biggrin.gif

jak się okazuje PHP jest dość mądre tongue.gif
Pyton_000
Jak to mawiają komputery są tak mądre jak ich właściciele wink.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.