Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [netbeans]zwijanie i dziwne formatowanie
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
sazian
Witam,
ostatnio coś mi się popsuło w netbeansie(wersja 7.4), znaczy się było dobrze i nagle ni z gruszki ni z pietruszki się zesr... zepsuło :/

Ale do rzeczy, pierwszy problem jest taki że nie działa mi zwijanie kodu. W opcjach w zakładce editor->folding dla php w bloku "collapse by default" mam zaznaczone "functions and methods" i nic "plusików" nie ma, a co ciekawe dla js działa dobrze.

Drugi problem jest taki że przy automatycznym formatowaniu wyrównuje mi do operatora =, np.
  1. $x = 1;
  2. $qwertyuiop = 2;

niby fajne ale czasami robi taki bałagan że głowa mała,
przykładowo
  1. $zmienna = array();
  2. while($row = $query->fetch_object())

po row wstawił odstęp żeby wyrównać nie wiadomo do czego.
Dlatego nie chcę tego ale nie mam kompletnie pomysłu jak to zrobić.

Wiecie jak mogę to naprawić ?
Daimos
Wiesz co, nie pomogę Ci w tym za bardzo, ale z 7.4 miałem masę problemów. Większość ustała jak przesiadłem się na 8kę i to Ci polecam. Szczególnie, że chyba 7.4 była tylko w wersji beta nie tak? Przesiadka nie boli, szczególnie, że możesz eksportować ustawienia, z możliwością dokładnego wyboru, co przenieść, a co nie
sazian
7.4 jest jak najbardziej wydaniem stabilnym.
A czy przypadkiem nb8 nie wymaga javy 8 ? Bo gdyż ponieważ w repo jeszcze jej nie mam sad.gif
Pyton_000
Nie, min 7 lub późniejsze smile.gif
sazian
hmmm.... dziwne wydawało mi się że gdzieś czytałem że nazwa nb8 wzięła się właśnie od javy8 smile.gif
no nic pobieram i obaczymy co z tego wyjdzie smile.gif

Edit:
ok jestem po aktualizacji i plusy wróciły ale szalone wyrównywanie zostało sad.gif
Jakieś pomysły ? Może ktoś ma chociaż pomysł pod jakimi hasłami tego u wujka google szukać ?
lukasz_os
A ja właśnie dzisiaj z NB 8 miałem problem gdyż po aktualizacji kilku modułów nie chciał sie nawet włączyć. M.in. dołączałem plugin do angulara... Pomogła dopiero instalacja wersji 8.0.1 z importem ustawień z 8.0... Chyba czas wykupić phpstorma bo zaczyna mnie już denerwować smile.gif
Daimos
a sprawdzałeś w ogóle co masz w ustawieniach o formatowaniu?
Options -> Editor -> Formatting
Tam sobie zobacz sekcję all languages i PHP
sazian
no właśnie sprawdzałem i nie widzę nic co by mogło za to odpowiadać :/
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.