Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: procedury, funkcje i inne
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Fallout
Witam,

1. Otoż chciałbym sobie oszczędzic ciaglego powtarzania kodu. Jako ze znam pascala no i troszke c to chcialbym sie dowiedziec jak to wyglada w php? Jak jest z przekazywaniem zmiennych przez procedurę i funkcję? chodzi mi o cos w tym stylu:

1. <?php
  2. polacz_z_baza;
  3. $wynik=zapytanie_do_bazy($moje_zapytanie);
  4. rozlacz_z_baza;
  5. ?>

Mile widziane jakies chocby najprostsze przyklady. Tak najlepiej sie uczyc smile.gif

2. To akurat nie do konca zwiazne jest z php ale zastanawia mnie mechanizm dzialania
takiego czegos: http://sport.gazeta.pl/sport/1,35335,2425513.html. Nie chodzi o czywiscie o artykul tam zawart a o postac adresu(linku). Na jakiej zasadzie to dziala? Bo nie wierze ze taki maja plik na serwerze... Czy cos podobnego istnieje w php? Jak to obsluzyc?

z gory dziekuje za odpowiedzi
pozdrawiam
Marcin

p.s. oj duuuuzo sie zmienilo od mojej ostatniej wizyty na forum.. ale na dobre tak mysle smile.gif
kyno
1. Poszukaj na forum na temat funkcji, Programowaniu Obiektowym

2. Przyjazne URLe
rogrog
prawdopodobnie ten plik faktycznie istnieje na serwerze, tylko że został wcześniej wygenerowany przez mechanizm cache

no funkcje - a od czego jest manual??

funkcję deklarujesz tak
  1. <?php
  2.  
  3. function ( $arg1, $arg2 )
  4. {
  5.  
  6. return 'tralala';
  7.  
  8. }
  9.  
  10. ?>

nie ma procedur - po prostu zamiast procedury robisz funkcję która nic nie zwraca
Fallout
Cytat(rogrog @ 2004-12-02 19:20:26)
  1. <?php
  2.  
  3. function ( $arg1, $arg2 )
  4. {
  5.  
  6. return 'tralala';
  7.  
  8. }
  9.  
  10. ?>

dzieki wielkie, dokladnie o to mi chodzilo smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.