Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: PhpMyAdmin i prawa do baz danych
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
johnson
Dodałem nowego użytkownika do bazy danych MySQL przy użyciu PhpMyAdmin. Nadałem użytkownikowi prawa dostępu do jednej bazy danych (w sumie jest ich kilkanaście). Logując się na tego nowego użytkownika (poprzez PhpMyAdmin) na liście baz danych widzę wszystkie istniejące bazy, nawet te, do których użytkownik ten nie ma praw (użytkownik ten nie może wykonywać na nich żadnych operacji, są one tylko na liście).

Moje pytanie brzmi:
Co zrobić, aby użytkownik po zalogowaniu do PhpMyAdmin widział tylko bazy danych, do których ma prawa? Czy to jet kwestia ustawień PhpMyAdmin czy może MySQL? Może źle nadałem prawa dostępu do bazy?

--
Pozdrawiam
Johnson
pusiek.org
Witam,

tez mialem kiedys ten problem, ale jak zwykle okazuje sie ze rozwiazanie jest banalne i trzeba tylko uwaznie czytac.

Jezeli dodajesz uzytkownika, to ustawiasz mu cos takiego jak 'Globalne ustawienia' i to jest blad, no chyba ze chcesz aby mogl to wykonywac na kazdej bazie na danym serwerze.

Jezeli ma miec uprawnienia tylko i wylacznie do jednej bazy, to na poczatku nic nie zaznaczaj, dopier pozniej wybierasz do jakiej bazy nadac jakie uprawnienia i po problemie.

Pozdrawiam Pusiek
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.