Kramper
9.12.2004, 10:36:33
Hej.
Mam problem z połączeniem do MySQL'a poprzez PhpMyAdmin.
Postawiłem sobie Apacha 2.0.52, PHP5.1 i MySQL 4.0.21
Skonfigurowałem to tak jak było w artyukule no i nic...
Gdy chce zalogować się do bazy przez PhpMyAdmin dostaje komunikat
#2003 - Serwer nie odpowiada
Mimo że serwer jest uruchomiony i moge się do niego zalogować z linii komend.
Co może być powodem takiej sytuacji?
SamoChwała
9.12.2004, 10:55:42
Po pierwsze: Jaki serwer zainstalowałeś?
Po drugie: Na jakiej platformie? (być może zła konfiguracja)
Po trzecie: Polecam phpDEV (dla początkujących b.dobry serwer - instalacja sprowadza się do rozpakowania plików, przeniesienia php.ini do odpowiedniego katalogu i ..... DZIAŁA)
Po czwarte: phpDEV do testowania skryptów na localu jest idealne (jeśli masz zamiar udostepnić serwer, to już wymaga sporej wiedzy; praktyki - ale też można)
Po piąte: aktualna wersja działa na kilku platformach (zalezy z jakiego *.bat'a go odpalisz)
Kramper
9.12.2004, 15:22:28
Serwer stoi na Windowsie. Miałem kiedyś Krasnala, ale od pewnego czasu nie mogłem zalogowac sie do bazy przez PhPMyAdmin, wiec wywaliłem wszystko i spróbowałem wszystko osobno no i dalej to samo.
Pewnie to wymaga drobnej zmiany konfiuracji, że zaczęło śmigać..
Vertical
9.12.2004, 16:45:02
Może chodzi o złą konfigurację. W config.inc.php jest kilka pól, do których należy wpisać użytkownika i hasło. Czasami się zdarza, że omija się większość z nich i wtedy nie działa.
Kramper
9.12.2004, 19:30:06
Tylko że po odinstalowaniu plik config.inc.php został usunięty, a kolejna instalcaj stworzyła nowy. Problem leży gdzie indziej... Tylko gdzie
Sali_
9.12.2004, 20:37:09
Kramper czy utworzyłeś dla roota hasło?? Bo niekoniecznie nowa konfiguracja w config.inc.php musi być dobra
Kramper
11.12.2004, 11:17:40
Nie tworzyłem hasła dla root'a. Zresztą problem sam się rozwiazał, bo system sie posypał i nowa instalacja była niezbędna, a po niej wszystko bez problemu chodzi...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.