Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML][PHP] A'la panel logowania.
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Uziimi
Zacznę od tego, że programowanie w PHP zajmuję się, hmm od jakichś 30min.
Chciałem zrobić coś a'la najprostrzy panel logowania, z tym że bez połączenia z bazą danych (Po podaniu loginu, wyświetla się Witaj LOGIN. Nie weryfikuje czy login i hasło są poprawne. W zasadzie to po prostu przepisuje ten login ;d).
Chciałem to wszystko zrobić w sesji, pewnie popełniłem zylion błędów w miejscach, o których nawet nie miałem pojęcia.
Jednym słowem nic nie działa, wyświetla mi się jedynie formularz.

Część kodu na stronie.

1. <?php
  2.  
  3.  
  4. $_SESSION['nazwa'];
  5.  
  6. ?>

1. <?php
  2. $nazwa;
  3. if(empty($nazwa))
  4. {
  5. echo '<FORM action="index.php" method="POST"><input name="login" type="text" size="14" style="height: 20px; font-size: 11px;"><input type="password" value="haslo" size="12" style="height: 20px; font-size: 13px;"><button type="submit" height="24" width="55">OK</button><br><font size="2"><a href="index.html">Zarejestruj się </a> &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp;<a href="index.html">Zapomniałem hasła</a></font></FORM>';
  6. if (!empty($_POST['login'])){
  7. $nazwa=$_POST['login'];
  8. }
  9. }
  10. else
  11. {
  12. echo 'Witaj '.$nazwa.' !';
  13. }
  14. ?>
Daimos
  1. $nazwa;

W PHP nie musisz definiować zmiennych jak w innych językach, chyba, że jest Ci to potrzebne, lub pilnujesz porządku (taka mała uwaga);
  1. $nazwa;
  2. if(empty($nazwa))

W tym warunku, sprawdzasz czy $nazwa jest puste, a jest puste i to zawsze
Uziimi
Usunąłem deklarację zmiennej.
Nie bardzo ogarniam. Jak mam zrobić, aby ta zmienna była zapisywana do sesji? O ile dobrze rozumuję po zalogowaniu się nie powinna być już pusta, czy tak?
nospor
Cytat
Jak mam zrobić, aby ta zmienna była zapisywana do sesji?
To zajrzyj do manuala do dzialu sesje. Forum, nawet dzial przedszkole, to nie miejsce o pytania jak zapisac cos do sesji. Gdy bedziesz mial konkretny problem, zapraszamy ponownie. Zajmujesz sie programowanie od 30 minut i od razu lecisz na forum. To naprawde nie tak dziala.

http://php.net/manual/en/session.examples.basic.php
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.