Cześć,
Pracuję nad nowym silnikiem dla swojej aplikacji reklamowej.
I generalnie mam problem czysto teoretyczny.
Otóż cały czas czytam o różnych silnikach bazodanowych i nie idzie się zdecydować, chodzi mi dokładnie o silnik do którego zapisywane są dane o wyświetleniu reklamy. Przewiduję dzienny ruch / zapis rzędu 1,5mln rekordów na spokojnie.
I jak dotąd myślałem, że innoDB ze względu na blokowanie tabeli na poziomie rekordu zdaje egzamin, jednak teraz przeczytałem kilka innych artykułów, które sugerują do tego typu zadań wykorzystywanie MyISAM. Bo w rzeczy samej tabela w bazie będzie się opierała niemal wyłącznie o inserty, w dodatku o "insert delayed", tylko pytanie czy MyISAM obsłuży lepiej te kilkaset insertów na minutę lub nawet sekundę?
Oczywiście dla ścisłości, co 4 godziny tworzona jest nowa tabela gdzie są zapisywane informacje, tym sposobem rekordy z całego dnia są przeliczane do finałowej tabeli w trybie podliczania ostatniej wolnej tabeli i zapisywania danych do tabeli z raportami, (i tu pytanie nr 2) jakiego silnika użyć dla tabeli z raportami?
Jak coś to Archive nie zdaje dla mnie egzaminu, MEMORY używam ale w innym celu. Za mało wiem o TokuDB ale na tyle na ile mi wiadomo to jest to baza noSQL co raczej wyklucza ją z pakietu zainteresowań ze względu na blokowanie całej bazy.
Co poradzicie?