ChillDeep
9.01.2015, 11:35:17
Witam.
Mam pytanie do osób, które są w temacie parę lat, czyli dość młodych programistów. Jak zaczynaliście? Sam chętnie zacząłbym naukę, ale niestety nie wiem jak zrobić to z głową, aby nie męczyć się, lub nie uczyć się złych nawyków. Jakich książek używaliście? Osobiście chciałbym zacząć naukę PHP, ale do tego dochodzi od razu HTML,CSS i bazy danych. Od czego zacząć najpierw? Może jednak lepsze będą tutoriale, które znajdują się w Internecie? Każdy musiał jakoś zacząć, bo niemożliwe jest, aby wiedza wpadła sama..
Pozdrawiam serdecznie.
Zacznij od nakuki html, jak juz w miare to ogarniesz, to doluz css i rób jakies szablony. Jesli bedziesz uwazal ze ta wiedza ci wystarcza dodaj sobie js, php i lub co chcesz.
ChillDeep
9.01.2015, 11:45:55
Cytat(Kloc @ 9.01.2015, 11:41:54 )

Zacznij od nakuki html, jak juz w miare to ogarniesz, to doluz css i rób jakies szablony. Jesli bedziesz uwazal ze ta wiedza ci wystarcza dodaj sobie js, php i lub co chcesz.
Kupić książkę do HTML5 i CSS3? Osobiście preferowałbym książki. Tylko jakie?
Wybor jest spory, tez kiedys myslalem o ksiaskach, ale po co?, jesli wszystko mozna znaleźć w internetach. Tylko trzeba wiedziec pod jakim slowem kluczowym tego szukac.
ChillDeep
9.01.2015, 12:03:07
Cytat(Kloc @ 9.01.2015, 11:54:14 )

Wybor jest spory, tez kiedys myslalem o ksiaskach, ale po co?, jesli wszystko mozna znaleźć w internetach. Tylko trzeba wiedziec pod jakim slowem kluczowym tego szukac.
Tak jak HTML i CSS mógłbym z Internetu, tak chyba PHP jednak nie. Jeśli chodzi o poradniki Internetowy, np. jaki?
viking
9.01.2015, 12:05:49
Ja swego czasu htmla i CSS uczyłem się po prostu podpatrujac jak to robią inni. Później doszły książki z których najlepiej wspominam Zeldmana i Meyera. Znane postaci, do dziś czytam ich blogi. I jak czegoś nie wiesz najlepiej odwołuj się bezpośrednio do dokumentacji bo na stronach są różne przekłamania.
ChillDeep
9.01.2015, 12:17:30
Cytat(viking @ 9.01.2015, 12:05:49 )

Ja swego czasu htmla i CSS uczyłem się po prostu podpatrujac jak to robią inni. Później doszły książki z których najlepiej wspominam Zeldmana i Meyera. Znane postaci, do dziś czytam ich blogi. I jak czegoś nie wiesz najlepiej odwołuj się bezpośrednio do dokumentacji bo na stronach są różne przekłamania.
No tak, ale teraz wszedł html5 i php5, a to raczej nie jest to samo.
Cytat(ChillDeep @ 9.01.2015, 12:03:07 )

Tak jak HTML i CSS mógłbym z Internetu, tak chyba PHP jednak nie. Jeśli chodzi o poradniki Internetowy, np. jaki?
PHP:
http://pl.php.net/manual/pl/ < częściowo po polsku i zarazem oficjalna strona php.
http://kursphp.com/rozdzial-1/pierwszy-kod-w-php/ < całkowicie po polsku, sam się tu uczyłem ale na starszej wersji strony a więc polecam, bo dobrze wytłumaczone.
Html/css
http://kurshtml.edu.pl <całkowicie po polsku, nadal nie perfekcyjna ale według mnie jedna z lepszych.
http://ferrante.pl/books/html/ <jak masz więcej czasu to tu też zajrzyj, bo od podstaw (polecam pierw to).
Staraj się unikać (chodź według mnie nie trzeba za bardzo):
http://w3schools.com > (więcej na
http://w3fools.com)
mmmmmmm
9.01.2015, 12:58:30
Dobra rada - NIE ZACZYNAJ nauki programowania od PHP. Chyba, że chcesz się związać TYLKO z tym językiem na wieki.
ChillDeep
9.01.2015, 18:11:28
Cytat(mmmmmmm @ 9.01.2015, 12:58:30 )

Dobra rada - NIE ZACZYNAJ nauki programowania od PHP. Chyba, że chcesz się związać TYLKO z tym językiem na wieki.
Zbyt mało kreatywne

Cytat(mmmmmmm @ 9.01.2015, 12:58:30 )

Ogólnie chcę zacząć od HTML5 i CSS5, ale ciężko trochę będzie tak surowo z tutków nie widząc wszelakich problemów jakie mogą wystąpić, prawda? Jednak to mnie nie zdemotywuje

Najlepiej myślę, że byłoby spędzić trochę czasu z takimi programistami, popatrzeć jak pracują i wgl. Niestety, jest to niemożliwe.
viking
9.01.2015, 18:23:21
Cytat(ChillDeep @ 9.01.2015, 12:17:30 )

No tak, ale teraz wszedł html5 i php5, a to raczej nie jest to samo.
No i? W sposobie nauki nic to nie zmienia. Jeśli nie znasz podstaw HTML i CSS nie masz co ruszać dalej. Wszystkie technologie webowe są ze sobą powiązane i zarówno w JS jak i PHP musisz znać HTMLa.
ChillDeep
9.01.2015, 18:42:18
Cytat(viking @ 9.01.2015, 18:23:21 )

No i? W sposobie nauki nic to nie zmienia. Jeśli nie znasz podstaw HTML i CSS nie masz co ruszać dalej. Wszystkie technologie webowe są ze sobą powiązane i zarówno w JS jak i PHP musisz znać HTMLa.
W sumie masz racje. Patrząc na to wszystko wydaje się bardzo dużo materiału do wchłonięcia.
Przypięty temat w dziale przedszkole, a i tak zakłada temat:
http://forum.php.pl/index.php?showtopic=12...t=0&start=0
ChillDeep
16.01.2015, 17:16:33
Cytat(Rysh @ 9.01.2015, 20:03:33 )

Przypięty temat w dziale przedszkole, a i tak zakłada temat:
http://forum.php.pl/index.php?showtopic=12...t=0&start=0Czytałem i nie do końca pasuje. Zresztą trochę przedawniony

Dobra, HTML5 i CSS3 nie są wcale takie trudne.. Budowa języka jest prosta do zrozumienia. Najgorzej będzie pewnie z PHP

Dzięki za pomoc.
SpiritCode
16.01.2015, 17:27:48
Jeśli nigdy nie programowałeś w żadnym język to, co zawsze powtarzam, poznaj conajmniej podstawy algorytmiki

ułatwi to pracę
ChillDeep
16.01.2015, 18:14:53
Cytat(SpiritCode @ 16.01.2015, 17:27:48 )

Jeśli nigdy nie programowałeś w żadnym język to, co zawsze powtarzam, poznaj conajmniej podstawy algorytmiki

ułatwi to pracę
Programowałem w C++/C#. Oczywiście były to podstawy jak tablice, pętle, wskaźniki, czy klasy/metody. To wystarczy?
SpiritCode
16.01.2015, 18:17:07
Jeśli wiesz co się dzieje i dlaczego to na wstęp starczy. Chodziło mi tutaj o mechanikę działania

Ważne jest dobre zaplanowanie całego systemu, żeby nie zapętlić lub nie wykonywać niepotrzebnych rzeczy.
Po to jest algorytmika

Dzięki schematom blokowym, czy nawet prostym listom kroków dużo łatwiej jest tworzyć aplikacje.
Cytat(ChillDeep @ 16.01.2015, 18:14:53 )

Programowałem w C++/C#. Oczywiście były to podstawy jak tablice, pętle, wskaźniki, czy klasy/metody. To wystarczy?
I Ty chcesz sie uczyc PHP?

? Zobacz rynek pracy gdzie komu ile placa.
Podstawy programowania:
http://pl.wikibooks.org/wiki/Zanurkuj_w_Pythonie , nie jest gorszy od php.. a powiedzial bym ze i lepszy pod wieloma wzgledami ale to osobna dyskusja.
HTML, i CSS warto sie uczyc z ksiazek... bo sa latwe i nie wymagaja duzo cwiczen te pseudojezyki.
PHP, JS to juz lepiej manuale czytac i wertowac funkcja po funkcji co przyjmuje/zwraca i jak mozna ja wykorzystac w praktyce bo ksiazki hm... teoria to nie wszystko.
Daruj se PHP poki jeszcze mozesz.
ChillDeep
16.01.2015, 19:27:01
Cytat(tzm @ 16.01.2015, 18:52:23 )

I Ty chcesz sie uczyc PHP?

? Zobacz rynek pracy gdzie komu ile placa.
Podstawy programowania:
http://pl.wikibooks.org/wiki/Zanurkuj_w_Pythonie , nie jest gorszy od php.. a powiedzial bym ze i lepszy pod wieloma wzgledami ale to osobna dyskusja.
HTML, i CSS warto sie uczyc z ksiazek... bo sa latwe i nie wymagaja duzo cwiczen te pseudojezyki.
PHP, JS to juz lepiej manuale czytac i wertowac funkcja po funkcji co przyjmuje/zwraca i jak mozna ja wykorzystac w praktyce bo ksiazki hm... teoria to nie wszystko.
Daruj se PHP poki jeszcze mozesz.
Nie bardzo rozumiem. Dlaczego niby nie mam uczyć się PHP? Przecież każdy kiedyś zaczynał..
Nie mowie ze masz sie go nie uczyc, ale to najgorszy zawodowo wybor na poczatek.
ChillDeep
16.01.2015, 22:09:42
Cytat(tzm @ 16.01.2015, 20:36:21 )

Nie mowie ze masz sie go nie uczyc, ale to najgorszy zawodowo wybor na poczatek.
W tej kwestii pewnie masz racje. Na pewno jesteś dużo bardziej doświadczony ode mnie, który dopiero zaczyna. Więc, według Ciebie co powinienem uczynić? Nie liczę na zarobki pokroju 4000+ w przeciągu paru lat - to na pewno nie, jeśli o to chodzi. Nauka HTML5 oraz CSS3 jest w miarę łatwa, gdyż nie jest to skomplikowany język. Niestety sama znajomość tych dwóch nie wiele mi da;/
PrinceOfPersia
16.01.2015, 22:49:00
Cytat
Nie liczę na zarobki pokroju 4000+ w przeciągu paru lat - to na pewno nie, jeśli o to chodzi. Nauka HTML5 oraz CSS3 jest w miarę łatwa, gdyż nie jest to skomplikowany język. Niestety sama znajomość tych dwóch nie wiele mi da;/
jeśli mieszkasz w miarę perspektywistycznym mieście to 4000 to raczej jest stawka juniorska/łatwa do osiągnięcia z niewielkim doświadczeniem.
Cytat
Nauka (...) CSS3 jest w miarę łatwa, gdyż nie jest to skomplikowany język
Bagatelizujesz. Składnia CSSa jest łatwa (nazwa klasy/tagu, klamerki {}, a tam wartości z dwukropkami : ), ale ogarnięcie do perfekcji użycia CSSa to jednak jest sztuka i nie bagatelizowałbym tego (prędzej się języka programowania nauczysz w kilka dni niż ogarniesz wszystkie dziwy CSSa w krótkim czasie).
ChillDeep
16.01.2015, 23:56:36
Masz rację, może trochę się źle wyraziłem. W każdym razie miałem na myśli, że jest łatwy w zrozumieniu, ze względu na taką samą składnie dla wszystkiego. Co do znajomości i umiejętności jego wykorzystania to inna para kaloszy. Do tego potrzeba doświadczenia.
SpiritCode
17.01.2015, 17:11:56
Cytat
Niestety sama znajomość tych dwóch nie wiele mi da
Masz rację ale znając te dwa pseudojęzyki masz dwie możliwości.
1. Dodać do tego potężną dawkę języka back-end'owego - mówisz, że znasz podstawy C++/C#. To Ci daje w takim razie jako-takie pojęcie nt. schematu i mechaniki działania aplikacji.
Pisałeś też, że wiesz coś o klasach i obiektach. To bardzo dobrze, bo jeśli chodzi np o PHP to OOP jest bardzo ważny przy większych aplikacjach. Reszta to tylko nauka składni i funkcji.
2. Rozwój w technologii front-end - Do HTML i CSS możesz dorzucić JS i jego frameworki. Dają bardzo duże możliwości jeśli chodzi o funkcjonalność i użytkowość aplikacji.
Oba kierunki są bardzo dochodowe w większych miastach. Jeśli pochodzisz z mniejszego miasta możesz spróbować połączyć obie te ścieżki i tworzyć strony na zlecenie bazując na gotowych CMS jak Joomla!, czy Drupal. Mając gotowe aplikacje wystarczy w zasadzie trochę podrasować wygląd tak jak życzy sobie tego klient. Wtedy PHP jest potrzebne tylko w minimum
Oczywiście to wszystko jeśli chcesz się skupić na technologiach webowych
ChillDeep
17.01.2015, 18:26:50
Cytat(SpiritCode @ 17.01.2015, 17:11:56 )

2. Rozwój w technologii front-end - Do HTML i CSS możesz dorzucić JS i jego frameworki. Dają bardzo duże możliwości jeśli chodzi o funkcjonalność i użytkowość aplikacji.
Także o tym czytałem, to ogólnie jest opinia, że JS to tylko bajery. Więc, uważasz, że JS to dobry kierunek rozwoju na początek?
Kloc
17.01.2015, 18:36:08
Cytat(ChillDeep @ 17.01.2015, 18:26:50 )

Także o tym czytałem, to ogólnie jest opinia, że JS to tylko bajery. Więc, uważasz, że JS to dobry kierunek rozwoju na początek?
Dobry kierunek na początek, to wziąć się za naukę Html, bo to chyba podstawa.
ChillDeep
17.01.2015, 18:40:52
Cytat(Kloc @ 17.01.2015, 18:36:08 )

Dobry kierunek na początek, to wziąć się za naukę Html, bo to chyba podstawa.
Tak, ale nie będę miesiącami uczył się sztywno HTML. Chciałbym także w międzyczasie, a później dokładnie uczyć się innego języka powiązanego z HTML i CSSem, który pozwoli mi zarabiać pieniądze.
SpiritCode
17.01.2015, 18:46:24
Tak się nad tym nie zastanawiałem.
Pierwsze projekty jakie robiłem to właśnie stylowanie gotowych silników. Joomla! (której od tej pory szczerze nie cierpie), Drupal. Nawet fora! MyBB (w szczególności w tym silniku się zakochałem przy modyfikacjach), phpBB (uważaj na przemo

) i nawet IPB się znalazł na mojej liście.
To były moje pierwsze kroki w web aplikacjach. Potem wszedłem w PHP tworząc modyfikacje i pluginy do wyżej wymienionych.
To też jest dobra szkoła.
Teraz puenta: czy to jest dobry początek? nie mam pojęcia.
Każdy ma inaczej i musi sam do tego dojść.
Polecam naukę na przykładach. Przynajmniej mi pomogło
PrinceOfPersia
17.01.2015, 18:49:58
Cytat
Także o tym czytałem, to ogólnie jest opinia, że JS to tylko bajery.
Może w 2005. Ale helou. JavaScript się obecnie bardziej rozwija niż takie PHP.
Kloc
17.01.2015, 18:55:05
To załap podstawy html, css i weź się za naukę np. php, za 10 lat będziesz cyborgiem w tej dziedzinie, nikt Ci nie dorówna, a największe korporację będą szarpać się o Ciebie.
Morał z tego taki, że php za te 10 latek odejdzie prawdopodobnie w zapomnienie, a nawet jeśli nie to nikt Cię nie zatrudni za przyzwoite pieniądze, bo są takie czasy, że liczy się pieniądz i czas. Firmy wolą zatrudniać wielojęzyczne maszyny-ludzi, którzy 1 robotę wykonają za 10 ukierunkowanych programistów.
SpiritCode
17.01.2015, 18:56:46
Cytat
JavaScript się obecnie bardziej rozwija niż takie PHP.
Jest w tym trochę racji. Mimo wszystko nie można porównywać JS i PHP bo tą są dwie odrębne strony wykonania.
Chociaż faktycznie w wielu przypadkach nie ma potrzeby zaprzęgać do pracy PHP. JS często wystarcza ale znów mówimy o różnych rozmiarach aplikacji
edit: pamiętajmy, że PHP nie jest jedynym wyborem jeśli chodzi o back-end aplikacji internetowych
ChillDeep
17.01.2015, 20:54:01
Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Poczytałem troszkę i wezmę się za JS

Jeszcze pewnie nie raz się odezwę. Pozdrawiam.
Czytałem oferty pracy i często chcą, aby osoba ubiegająca się o pracę umiała np. AngularJS. Zagłębiłem się w temat i z tego co wiem jest to biblioteka Google. Pewnie zadam banalne pytanie, ale jak to wygląda(różnice itp.)? Ogólnie najwięcej poszukiwanych jest osób do PHP (w sumie dlaczego?).
PrinceOfPersia
17.01.2015, 21:31:37
Cytat
Czytałem oferty pracy i często chcą, aby osoba ubiegająca się o pracę umiała np. AngularJS. Zagłębiłem się w temat i z tego co wiem jest to biblioteka Google.
czy miałeś do czynienia z jakimś większym frameworkiem? (choćby w PHP). AngularJS jest teraz na topie, ale raczej nie jest to coś, za co należy się brać na sam początek zabawy z JS (Angular jest fajny ale ma skomplikowaną architekturę, naszpikowany wzorcami projektowymi, nawet na chama wciśniętymi czasami - ogólnie co prawda na plus, bo jest to potężny framework - ale moim zdaniem na początek lepiej z frameworków JS wybrać np. Backbone. Mniejszy szok).
ChillDeep
17.01.2015, 22:56:57
Cytat(PrinceOfPersia @ 17.01.2015, 21:31:37 )

czy miałeś do czynienia z jakimś większym frameworkiem? (choćby w PHP). AngularJS jest teraz na topie, ale raczej nie jest to coś, za co należy się brać na sam początek zabawy z JS (Angular jest fajny ale ma skomplikowaną architekturę, naszpikowany wzorcami projektowymi, nawet na chama wciśniętymi czasami - ogólnie co prawda na plus, bo jest to potężny framework - ale moim zdaniem na początek lepiej z frameworków JS wybrać np. Backbone. Mniejszy szok).
Oczywiście wszystko po kolei. Nie mówię, że od razu rzucę się na ANgulara.. Najpierw na spokojnie JS.
SpiritCode
18.01.2015, 13:59:42
JEśli chcesz się uczyć angulara zapoznaj się z MVC. W angularze jest w zasadzie wymagany
PrinceOfPersia
18.01.2015, 16:50:55
w Angularze to w ogóle wszystko jest dziwne.
nie masz czegoś nazwanego "widok" tylko masz "dyrektywy". Dyrektywy mają szablony HTML i w tych szablonach masz widok. Inicjalizujesz dyrektywę w JavaScripcie przez metodę "link" danej dyrektywy, gdzie czynisz inicjalizację modelu (który to model jest nazwany "scope", chociaż nie jest to do końca prawda, bo "scope" to taki pojemnik zarówno na dane, jak i na metody operujące na danych. Można by pomyśleć, że to jest kontroler, ale też nie do końca, bo są też w angularze osobne byty zwane "kontrolerami".
Plus zdarzenia np. onclick. Zwykle się je wywołuje w szablonie HTML, np. <div ng-click="metoda()"></div>, przy czym najpierw trzeba dodać do zmiennej $scope metodę o nazwie "metoda".
Poza tym w Angularze są tzw. serwisy/usługi (ang. service), i wstrzykuje się je przez wstrzykiwanie zależności. Oprócz usług są fabryki oraz providery.
Są też injectory.
Poza tym warto wiedzieć o watchach. Jak jest za dużo watchy to strona zaczyna mulić. Trzeba wiedzieć, kiedy się odpalają te watche, kiedy nie.
No i mechanizm pub-sub warto poznać, żeby wysyłać i odbierać zdarzenia między poszczególnymi częściami kodu.
No i można mieć router. Jest też ułatwiony mechanizm restowy do AJAXa. Są też takie różne ciekawe rzeczy jak interceptory, które pozwalają przechwycić dane z AJAXa i zmodyfikować je zanim dostanie ja aplikacja.
Poza tym warto znać parę dziwactw angulara, które nie są od razu oczywiste (a komunikaty błędów Angulara są ciemne jak noc). Angular robi dużo magii za plecami programisty i ma dużo ficzerów. Dlatego jest tak popularny (ułatwia szybkie tworzenie apek), ale prosty to on nie jest.
A Backbone za to: nie ma tej magii, ale masz:
- modele nazwane modelami
- widoki nazwane widokami
- kolekcje modeli
- router
- system eventów
- jeszcze parę rzeczy
co prawda musisz sam sobie powiązywać np. model z widokiem (przez przypisanie eventów), i mniej jest magii - ale wciąż jest to prostszy do nauczenia się framework. No i tutaj są wzorce bardziej widoczne. Widać gdzie jest model, gdzie jest widok itp. Więc myślę, że lepiej na początek wziąć się za Backbone (albo coś podobnego, ale nie znam wszystkich frameworków JSowych, więc się nie wypowiadam o wszystkich).
ChillDeep
9.02.2015, 00:42:21
ten kurs będzie w sam raz?

Ogólnie z tego co widzę, to JQuery to bardzo ciekawe rozwiązanie na stronę.
Po czasie stwierdziłem, że robienie strony pod WP to wcale nie głupi pomysł. Każdą stronę można podpiąć pod WP? Nawet np. zwykłe portfolio? (tutaj mam na myśli ułatwienie wrzucania zdjęć na serwer itp..)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.