Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: wynik z dwoch tabel
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
peterlan
Witam, wiem ze temat juz pojawil sie na forum

chodzi mi o cos takiego:

1. mysql_query("SELECT * FROM tabela1 tabela2
  2. WHERE (`id` LIKE '%".$query."%') OR (`title` LIKE '%".$query."%') OR (`text` LIKE '%".$query."%')") or die(mysql_error());

rozumiem, ze taki zapis nie jest mozliwy, czy jednak ktos moglby mi pomoc? probowalem kilku rozwiazan jednak kazde rozwiazanie daje nieodpowiedni wynik.
nospor
Jesli chcesz uzyskac jednym zapytaniem wynik z dwoch tabel, w zaden sposob ze sobą nie powiązanych, to UNION
peterlan
dzieki, o to mi wlasnie chodzilo,

a czy moglby jeszcze ktos powiedziec,

co zmienic by wyszukiwanie dzialalo rowniez jesli kolejnosc podawanego tekstu w wyszukiwarce sie nie zgadza?

1. mysql_query("SELECT * FROM zegarki WHERE (`id` LIKE '%".$query."%') OR (`title` LIKE '%".$query."%') OR (`text` LIKE '%".$query."%')UNION SELECT * FROM bizuteria WHERE (`id` LIKE '%".$query."%') OR (`title` LIKE '%".$query."%') OR (`text` LIKE '%".$query."%')
  2. ") or die(mysql_error());

czy to jest kwestia pobierania z bazy?
nospor
He? Jaka kolejnosc?
aniolekx
rozbijasz na pojedyncze wyrazy i sprawdzasz każdy wyraz z użyciem iloczynu logicznego (AND)

1. OR (`title` LIKE '%".$query[0]."%' AND `title` LIKE '%".$query[1]."%' AND `title` LIKE '%".$query[n]."%' ) OR

tak czy inaczej zbyt wydajne to to nie będzie.
mmmmmmm
Użyć FULLTEXTa
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.