Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: grafika -> galeria , a wirusy w JPG
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
b2n
Witam, i standardowo pytam,

Sprawa wygląda tak skrypt do obsługi galeri dla użytkowników serwisu, czyli jasna sprawa loguje się i moge sobie dodawac zdjątka i albumy w ramach mojej galerii.

Sprawa banalna pobieranie pliku jego obróbka na serwerze itd...

Jednakże chodzi mi o wirusy przenoszone w plikach JPG na "dziurawym" windowsie, jak wam wiadomo przez dziure windowsa jak ktoś nie ma ŁATY to może dostac się do naszej maszynki wirusik tylko po obejrzeniu jakiegoś zdjęcia w oknie przeglądarki.

I pytanie czy da się jakoś zabezpieczyć wysyłane pliki użytkowników aby żaden z wysłanych plików na serwer do jego galerii nie zawierał właśnie takiego badziewia ?

Pozdrawiam ;-)
B2N
bregovic
Można użyć formatu png.
hwao
@b2n
Mozesz probowac odpalac jakis skaner anty wir po kazdym uploadzie... innej mozliwosci nie widze poniewaz jakby sie je dalo tak latwo wywalic to by nie bylo problemu.
b2n
bregovic: a png bedzie dobrym formatem do publikowania zdjęć ? zakładając ich lepszą jakość ?

hwao: mysle ze administratorzy serwera na to nie pujda... ;-( jakieś inne opcje

A powiedzcie mi czy można zainstalowac własnego antywirka albo np. odwołać się do jakiegoś... ? oczywiscie z poziomu php
dr_bonzo
A JPGi mopga przenosic wirusy?
b2n
jakbym wiedział że to niemożliwe to bym nie zaczynał tyego posta ;-) a koledzy by nie odpowiadali prawda winksmiley.jpg no tak JPEGI mągą przenosić wirki ale tylko na DZIURAWE wingrozy
sf
http://hacking.pl/news.php?id=4339
hwao
W takim razie widze tylko 2 sposoby
albo pobierasz plkik i kowertujesz go sam do jpg (moze wtedy wirus zniknie) albo upladujesz je jako png (dobry format) i ew. konwertujesz do jpg albo zostawiasz png.
b2n
A powiedzcie mi czy może ktoś wie czy taki ew. wirus przenisie się przez plik jpg zapisany na serwerze pod rozszerzeniem png ?
hwao
Cytat(b2n @ 2004-12-19 15:01:09)
A powiedzcie mi czy może ktoś wie czy taki ew. wirus przenisie się przez plik jpg zapisany na serwerze pod rozszerzeniem png ?

DZiura dotyczy plikow jpg i ich interpretowania przez winde wiec nie powino byc juz problemu (wirek roznos sie tylko po stronie klienta, na serwerze nic nie zaraza - jak bedzie png to wirka nie bedzie)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.