Mam problem nad którym dzisiaj ostro siedziałęm i nic nie wskórałem. Potrzebuję wyciągnąć z komórki dane rozdzielone przecinkami i dopasować komórki z innej tabeli. Może prościej będzie jak opiszę bo już późno i mózg ciężko dyszy.
Mam tabelkę obserwacje
id_obserwacji ---- typ_obserwacji ---- glowny_obserwator ---- dodatkowi_obserwatorzy
Oraz drugą uzytkownicy
user_id ---- user_nazwisko --- user_email
W kolumnie dodatkowi_obserwatorzy są identyfikatory uzytkownikow oddzielone przecinkiem w postaci: 11,123,921 lub 11,12,121
Potrzebuje wygenerowac tabelke ktora wyciaganie wszystkie dane, rozdzieli dane z kolumny dodatkowi_obserwatorzy i wyświetli w ich miejscu nazwisko z tabeli uzytkownicy
Kompletnie nie mam pojęcia jak to ugryźć. Próbowałem coś z substring_index(columna, ',',1) to dawało fajny efekt ale tylko dla pierwszego dopasowania, nie mam pojęcia jak na tej samej zasadzie wyciągnąć drugi identyfikator po przecinku oraz trzeci:
SELECT id_obserwacji, typ_obserwacji, glowny_obserwator, dodatkowi_obserwatorzy, user_email FROM obserwacje o LEFT JOIN t_users u ON (substring_index(observers, ',',1) = u.user_id
Niestety nie mam możliwości zmiany struktury tabel.
Będę wdzięczny za naprowadzenie na rozwiązanie.
Pozdrawiam!