Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Moduly + engine
Forum PHP.pl > Forum > PHP
qbba
Witam po przerwie:)

Wlasnie pisze na wlasne potrzeby systemik zarzadzania zawartoscia i mam problem.

Otóż jak Wy dolaczacie poszczegolne moduly. Czy modul jest tylko includowany czy macie jakies inne sposoby.
Wankster
jest katalog modules w bazie jest tabela modules a w niej poszczególne moduły smile.gif później w pliku m.php poprzez parametr n (name) wchodze sobie do jakiegos modułu a plik m.php sprawdza czy moge i czy taki plik istnieje smile.gif etc...
qbba
Nieno mniej wiecje cos takiego juz pisalem tylko przez include pliku do jakiejs czesci strony(oczywiscie jakies systemy zabezpieczen byly).

Moze troche bardziej sprecyzuje pytanie. System bedzie oparty o smarty.
I czy plik includowac do jakiejs czesci strony. Czy lepiej to zrobic... No wlasnie jak??

Licze na Wasze jakies nowatorskie roziwazania :wink: :wink: :wink:
scanner
Plik główny includuje odpowiedni moduł *.php, ten pobiera szablony, poprzez np. str_replace (mam odpowiednią funcyjkę - przykład tutaj) podmieniam fragmenty parametryczne i łączę to z resztą XHTMLa po czym wywalam do przeglądarki.
radziel
Ja sobie napisalem funkcję in();, a ona ma odrazu zitegrowaną obsługę błędów :wink: Niby nic wielkiego ale zawsze sie przydaje.
qbba
Zastanawia mnie jak mozna zrobic tak zeby nie includowac pliku na podstawie parametru (w duzym uproszczeniu) tylko kazda strona osobno.
Nigdy nie robilem czegos takiego.

A dodam jeszcze ze chce uzyc szablonow(smarty).
mateuszkrzeszowiec
bardzo prosto ---> w tabeli trzymasz unikatowy identyfikator strony (działu), masz tam też zapisane jakiego typu (jakiego modułu używa) jest strona.
qbba
chyba mnie zle zrozumiales(albo ja Ciebie smile.gif )
Nie chce includowa zadnego pliku, chce zeby podstrona dzialala samodzielnie (oczywiscie chodzi mi o dynamiczne tworzenie tej strony, korzystajac z pomocy smartow).

Wymyslilem cos takeigo po sprawdzeniu uprawnien do danej podstrony,
skrypt wykonuje to co skrypt mial wykonac w tej podstronie,
przypisuje to co ma zostac wyswietlone do zmiennej w smartach
i na koncu parsuje szablon(troche zagmatwalem smile.gif.

Czy ktos moze mi powiedziec czy to jest dobre rozawiazanie questionmark.gif
DeyV
Jak ktoś lubi pisać wiele razy to samo, to rozwiązanie dobre rolleyes.gif
Wymaga jednak dokładnego podzielenia na części, które będą się powtarzać, np. nagłówki, stopki itp.
jednak nie wydaje mi sie, żeby należało aż tak obawiać się includowania dynamicznie treści. W końcu artykólów, newsów itp. zawsze będzie więcej niż chęci na tworzenie podstron.
Najlepiej więc znaleść sposób pośredni...
mateuszkrzeszowiec
A dlaczego nie "zrównać" w znaczeniu podstronę i artykuł? może być dział w którym podstronami są artykuły i... czemu nie?
qbba
hmm..... wlasciweie nie chodzi o podstrony ale o dzialy. Wezmy na przyklad www.webinside.pl (przyklad) tam kazdy dzial to inna strona, wiec zastanawiam sie co lepsze (ew. co szybsze).
DeyV
Oczywiście - przecież tak naprawdę "wszystko można".
Ale, kończąc cytat, "nie wszystko jest dobre". Jak wolisz, zamiast wprowadzania artykułu, newsu, z poziomu formularza, zajmować sie tworzeniem samodzielnej strony - czemu nie tongue.gif
Ale w życiu z takiego rozwiązania korzysta się raczej tylko w przypadku statycznych stron - czysty HTML, lub stron, gdzie niezbędna jest bardzo nietypowa grafika, różna na każdej podstronie.
W innym przypadku - po co korzystać z php, jeśli poczebny Ci jest tylko HTML?
qbba
nie nie nie nie nie smile.gif) nie o to mi chodzi.
Chce zrobic tak zeby poprostu nie includowac.
Wszystko dynamicznie tworzone (wezmy np. newsy. Formularz musi byc wiec php tez smile.gif).
Zastnaowilo mnie to jak zrobic strone zeby nie includowac skryptu.

Moze wyjasnie to inaczej (2 razy lepiej) smile.gif)
Robie tak ze strona glowna jest:
index.php - tu dynamicznie tworzene menu z lista modulow i najswiezsze
newsy + kilka innyhc dupereli ktore sa na stronie
artykuly.php - dynamicznie wyswietlne menu z artykulami i mozliwosc ich
przejrzenia + administracja nimi
linki.php - skrypt z linkami + mozliwosc dodawania i inne duperele

itd.
A wiec layout sie nie zmienia i nie jest pisany kilka razy na kazdej podstronie - smarty.
Zmienia sie tylko zawartosc ramki srodkowej, ktora jest wygenerowana przez skrypt.

PS. Mam nadzieje ze zostalem zrozumiany smile.gif)))
bu
Wiem ze to bedzie bardzo lamerskie pytanie :oops: ale gdy include jest gdziekolwiek uzywane to od razu robi caly kod (loncznie z funkcjiami) i kicha tongue.gif Co zrobic aby include nie startowal od razu z wszytkimi funkcjiami tylko poczekal na jej wywolanie questionmark.gif?

PS. Chce zrobic cos w rodzaju biblotek funkcji 8)

Z gory dziekuje za pomoc :mrgreen:
scanner
A mnie się zawsze wydawało, że funkcja jest wykonywana TYLKO jeśli zostaje wywołana...
bu
Wiec najwyrazniej ja cos kopie . Ale jesli wywoluje include "jakis plik " a w jakims pliku tongue.gif jest jakas funkcjia to ja "robi" .

PS. Gdy przegladalem forum wpadlem na pomysl , puzniej napisze co wymyslilem :PPP

Dziekuje za rzyczliwosc dla lamera :oops:
scanner
Bu: chyba mylisz pojęcia "funkcja" i "plik inkludowany".
bu
W koncu zczailem o co chodzi . Mialem dwa pliki f.php i F.php . W linuxie dzialalo wszytko jak zloto ale gdy przenioslem to na server windowsowy (moj po localu) to poszlo sie je... 8) . Najprosciej mowiac w pliku f.php funkcjia byla wywolywana a w pliku F.php nie i tu byl pies pogrzebany tongue.gif. (Windows nie rozruznia wielkich i malych liter i wywolywal nie ten plik) Wiec niepotrzebnie namieszalem .

Sorry i dziekuje za wyrozumialosc dla lamera :oops:
z Uszanowaniem BU
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.