Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: klasa do bsługa błędów
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Pro > Archiwum Pro
gaza
Witam.

Za jakis czas bede musial napisac uniwersalna klase do obslugi bledow dlatego teraz chcialbym poznac wasze opinie na ten temat.

Chodzi mi o obsluge bledow przy dostepie do baz danych.
Mam kilka interfejsow min. ORACL , PostGres , SyBase.
Chcialbym wyposazyc kazdy z tych interfejsow w klase do obslugi tychze bledow.

Moze sa juz gotowe rozwiazana ?

Przegladalem juz posty o podobnej tematyce , niestety nie znalazlem tam nic na podony temat.
Bede wdzieczny za wszelkie sugestie
Pozdrawiam
hawk
A co ty dokładnie chcesz zrobić? Bo uniwersalna klasa do obsługi błędów to prawie tak jak uniwersalna klasa do obsługi logiki biznesowej. Obsługa błędów to bardzo rozległy i skomplikowany temat.

BTW, uniwersalna klasa do obsługi błędów jest już, o dziwo, napisana. Nazywa się bodajże Exception tongue.gif.
gaza
dokladnie chodzi o przechwytywanie bledow ktore pochodza od bazy danych i ich obsluga .
Problem polega na tym zeby bylo to na tyle uniwersalen ,ze da sie zastosowac do kilku baz danych ( mi dokladnie chodzi o ORACLE PG SyBase )
NuLL
Dla mnie kazdy intefejs bazodanowy ma klase dzidzczaca po glownej klasie bledu i tyle a ona dostaje $errorType itp itd
anas
Hej.

@Gaza
adodb wykorzystuje mozliwosci PHP5 i jak wspomnial hawk mozesz skorzystac z wyjatkow(klasy Exception). Mozesz sobie napisac w ten sposob uniwersalna obsluge bledow dla abstrakcji. Polecam podrecznik php Vademecum Profesionalisty - przy omowieniu wyjatkow autor ilustruje to na przykladzie obslugi bledow dla bazy danych... pozatym ksiazka to skarb, takze inewstujac tylko zyskasz

pozdrawiam

anas
gaza
Dzieki .
Poszukam ksiazki i poczytam.

Pozdrawiam
kurak
Pełny tytuł to: php Zaawansowane Programowanie. Vademecum Profesjonalisty. To tak dla informacji smile.gif Genialna ksiazka smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.