Cytat
Ja mam taki pomysł żeby zrobić tak:
Do różnych większych miast przy wpisywaniu przez kupującego do formularza danych sprawdzał kod pocztowy czy poprawny(i miasto). Potem kierunkowy numer telefonu. Po trzecie opcja "Czy zamawiasz z domu?", jeśli tak sprawdza hosta czy pasuje do miasta... Całkiem dobra nie?

To złe pomysły, bo:
1. nie wszystkie miejscowości w Polsce mają swój kod pocztowy, a ludzie z takich mniejszych też korzystają z internetu
2. a co ci da sprawdzenie numeru kierunkowego? Nawet jeżeli porównasz z rzeczonym kodem czy hostem, to i tak nic to nie daje.
3. To już w ogóle bez sensu, ponieważ:
a) nie wszystkie miasta mają własne nazwy. Jako przykład mogę podać siebie: łączę się z miejscowości koło Wrześni i powinienem mieć .wrzesnia. w nazwie hosta. A tymczasem mam .poznan. - i wtedy bym odpadł jako klient. Dziękuję za taki sklep :-P

zakładasz, że ludzie korzystają z tp. A inni operatorzy: np. chello nie podaje miejscowości.
c) a jak zweryfikujesz gdy ktoś kupuej w pracy?
Ja w swoim sklepie, który aktualnie buduję (nie dla siebie) jako weryfikacje ludzi wykorzystuję link wysyłany w emailu, którym potwierdzam zamóienie. Jeżeli sprzedawca będzie chciał dodatkowo zweryfikować to może jeszcze przecież sobie np. zadzwonić.
A oszuści są i bedą zawsze, obojętnie jakie zabezpieczenia zrobisz. Np. telefony pre-paid - na taki też możesz oszukać, przecież jak kupujesz to nie podajesz swojego adresu itd. Według mnie nie ma idealnego zabezpieczenia, a jak ktoś spotka zbyt wiele zabezpieczeń w sklepie, to jedyne co może zrobioć to zrezygnować.