Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Pomoc w ukryciu formularza
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
pater2003
Witam
<form action="" method="POST">
<input type="hidden" name="username" value="1"/>
<input type="submit" value="Kup" class="btn" />
</form>
Mam prosty formularz na stronie
który po wykonaniu aktualizauje mi kwotę w bazie tzn dodaje za każde kliknięcie 50zł
Jak zrobić aby po przekroczeniu kwoty w bazie np 100zł formularz przestał sie pokazywać na stronie
Chodzi mi o coś takiego
1. po wejściu na stronie formularz jest widoczny gdy kwota jest poniżej 100zł
2. klikam w przycisk dodawana jest kwota w bazie (+50zł za każde kliknięcie)
3. po dodaniu mogę dalej dodwać do bazy ale jak sprawdzać warunek że po kolejnym kliknięciu jak przekrczę 100zł formularz ma być ukryty.

WujekLebek
Cytat(pater2003 @ 9.04.2015, 11:51:46 ) *
Witam
<form action="" method="POST">
<input type="hidden" name="username" value="1"/>
<input type="submit" value="Kup" class="btn" />
</form>
Mam prosty formularz na stronie
który po wykonaniu aktualizauje mi kwotę w bazie tzn dodaje za każde kliknięcie 50zł
Jak zrobić aby po przekroczeniu kwoty w bazie np 100zł formularz przestał sie pokazywać na stronie
Chodzi mi o coś takiego
1. po wejściu na stronie formularz jest widoczny gdy kwota jest poniżej 100zł
2. klikam w przycisk dodawana jest kwota w bazie (+50zł za każde kliknięcie)
3. po dodaniu mogę dalej dodwać do bazy ale jak sprawdzać warunek że po kolejnym kliknięciu jak przekrczę 100zł formularz ma być ukryty.

Pobierz sobie do zmiennej aktualną kwotę z bazy a nastepnie napisz pętlę sprawdzającą czy kwota jest <100 jeśli jest mniejsza wrzuć tam formularz, jeśli większa to niech np. wypisze "udało się"

napisz tu/na pw skąd ma pobrać kwote to pomogę Ci napisać przykład (jeśli nie umiesz) smile.gif
pater2003
Kwota jest pobierana do zmiennej $suma jako zapytanie SQL
SELECT kwota from baza
W wyniku tego zapytania otrzymuję wartość z bazy która jest przypiswyana do zmiennej $suma
WujekLebek
Cytat(pater2003 @ 9.04.2015, 12:13:59 ) *
Kwota jest pobierana do zmiennej $suma jako zapytanie SQL
SELECT kwota from baza
W wyniku tego zapytania otrzymuję wartość z bazy która jest przypiswyana do zmiennej $suma

w takim razie musisz przerzucić wynik z $suma do jakiejś zmiennej w której będą "same cyferki" o ile się nie myle to będzie coś w stylu :
  1. $wynik = $suma['kwota']
  2. if($wynik<100)
  3. {
  4. ... formularz ...
  5. }
  6. else
  7. {
  8. echo('kwota jest wieksza od 100');
  9. }

jeśli się mylę proszę o poprawienie mnie, sam jestem laikiem a jestem w pracy i nie mam możliwości sprawdzenia działania tego smile.gif

ogólnie polecam tez kurs uwteam.org na YT , filmiki dot. działań z bazą danych, tam masz fajnie wytłumaczone jak pobrać rekord, przerzucić go do formy w której mógłbyś go poddać sprawdzeniu pętli.
pater2003
Tak mam zrobione
Ale problem jest w czymś innym
Za pierwszym razem jak jest poniżej 100zł to oczywiście to działa
ale po kliknięciu przycisku do bazy kwota się doda ale strona się nie odświeża i pomimo że w bazie już mam 110zł to dopiero odświeżenie strony sprawia że przycisk znika
i z tym mam problem
jak zrobić żeby po dodaniu do bazy strona się przeładowała i sprawdzone został warunek ten co na początku
nospor
Najpierw masz robic update bazy, a dopiero potem masz pobierac dane z bazy i generowac forma a nie na odwrot...
pater2003
nospor dzieki smile.gif
kurcze jak nie raz najprostesz rzeczy stają się koszmarem smile.gif
pewnie że najpierw trzeba update zrobić a potem sprawdzac smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.