Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Problem z move_uploaded_file()
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
DamianRastMan
Cześć, to znowu ja! biggrin.gif
Oto kod:
  1. <form method="post">
  2. <input type='hidden' name='file_hidden' value='file_submited' />
  3. <table>
  4. <tr><td>Plik:</td><td><input class='button plik' type="file" name="file_file" /></td></tr>
  5. <tr><td></td><td><input type='submit' class='button plik' value='Wrzuć Plik'></td></tr>
  6. </table>
  7. </form>
  8.  
  9. <?php
  10.  
  11. if(isset($_POST['file_hidden']) && $_POST['file_hidden'] == 'file_submited')
  12. {
  13. if($_FILES['file_file']['name'] != null)
  14. {
  15. move_uploaded_file($_FILES['file_file']['tmp_name'], '../files/'.$_FILES['file_file']['name']);
  16. }
  17. else
  18. {
  19. echo 'Nie wybrano pliku';
  20. }
  21. }
  22. ?>

Dlaczego przy próbie wysłania formularza, php wyrzuca mi błąd "Notice: Undefined index: file_file in [...]" powołując się na linijkę z funkjcą move_uploaded_file();?
nospor
A moze jednak blad wskazuje na te linijke:
if($_FILES['file_file']['name'] != null)
sprawdz dokładnie.
DamianRastMan
o rety, racja... tak długo się męczyłem z problemem wskazującym na linijkę niżej, że nie zauważyłem, kiedy coś się zmieniło. Wiesz jak temu zaradzić?
nospor
Tak, zajrzyj do manuala do dzialu UPLOAD FILES. Tam masz napisane jak ma wygladac poprawny <form ...... tutaj cos ma byc>
DamianRastMan
Bardzo dziękuję za pomoc, właściwie wcześniej już widziałem na przykładzie znajomego, ten formularz, ale nie sądziłem, iż jest konieczne dodanie tych atrybutów. Problem rozwiązany.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.