Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Pear] Jak używać pakietów?
Forum PHP.pl > Forum > PHP
scanner
Coponiektórzy wiedzą, że piszę sobie funkcyjke do rysowania kalendarza. No i napotkałem problem.
Wiadomo, że date() i mktime() mają zakres od 1970 do 2037 roku. na http://pear.php.net jest pakiet Date, który podobnież nie ma takowych ograniczeń. I teraz moje pytanie.
Jak tego cholerstwa używać? Przyznaje, że w życiu nie programowałem obiektowo (brrr). W pakiecie jest w cholere funkcji, ale jak np. zamienić [php:1:bd63f602fd]<?php date('w', mktime(0, 0, 0, 1, 1, 1969)) ?>[/php:1:bd63f602fd] na konstrukcję korzystającą ze wspomnianych klas Pear'owych??
DeyV
Chyba należy rozpocząć od początku winksmiley.jpg
Tj.
1. Zciągasz pakiet 1 PEAR PEAR Base System
2. 3 PEAR_Frontend_Web HTML (Web) PEAR Package Manager
3. Wszytkie pakiety, jaki bedzie potrzebował Package Manager (bardzo pomaga wyszukiwarka pakietów)
4. Gdy uda Ci się uruchomić PEAR Package Manager - instalacja kolejnych pakietów będzie banalnie prosta...

Natomiast ich wykorzystywanie jest ładnie opisane w manualu. Co prawda nie wszystkich pakietów aaevil.gif ale wystarczy, by załapać zasadę.

Cytat
Przyznaje, że w życiu nie programowałem obiektowo (brrr).

A to błąd. Dzięki odpowiednio przygotowanym klasom można niesamowicie przyśpieszyć tworzenie praktycznie każdego systemu.
Przykład? Ile zajełoby Ci przygotowanie panelu, służącego np. do
- uploadu plików na serwer (tylko gif i jpg o rozmiarze < 100 Kb
- dodania kilku tekstów ( w tym jeden musi być adresem e-mail, a drugi nie może być dłuższy niż np. 100 znaków)
- wszystkie pola muszą być wypełnione
- gdy pojawią się jakieś błędy - odpowiednie komunikaty (np. to nie jest e-mail)
- gdy wszystko jest poprawne - dodajemy do bazy

To taki malutki przykładzik tego, co ja, przy pomocy odpowiednio zmodyfikowanego pakietu phpObjectForms-1.0 oraz przygotowanych klas z menu oraz standardowym wygladem panelu administracyjnego mogę zrobić z powiedzmy w ... 20 min tongue.gif
Chyba więc warto biggrin.gif
Yatta
Czy ten pakiet phpObjectForms nie przypomina pakietu Smarty?
Cudi
Ja też kiedyś napisałem skrypt wyświetlający kalendarz, oczywiście korzystająć z time() i mktime(), więc miał on to samo ograniczenie. Ale mnie to w sumie nie przeszkadza, a ściąganie, instalcja, konfiguracja jakichś pakietów jest dla mnie zbyt skomplikowana smile.gif Myśle że nie warto sie tyle z tym cackać, bo nawet jeśli sie uda to będzie to dostepne tylko na naszym serwerze, i nie będzie sie tym można prawie z nikim podzielić ani wykorzystać gdzie indziej. A te ograniczenia naprawde da sie znieść smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.