Wałkuję książkę, która jest określana mianem "archaicznej" i coraz częściej zastanawiam się czy słusznie robię.
Mam problem z pewnym zadaniem z popularnej ksiązki do nauki PHP.
Otóż :
<html> <head> <title>Części samochodowe Janka oraz wyniki zamówienia</title> </head> <body> <h1>Części samochodowe Dominika</h1> <h2>Wyniki zamówienia</h2> <?php $iloscopon = $_POST['iloscopon']; $iloscoleju = $_POST['iloscoleju']; $iloscswiec = $_POST['iloscswiec']; $jak = $_POST['jak']; $DOCUMENT_ROOT = $_SERVER['DOCUMENT_ROOT']; $adres = $_POST['adres']; $ilosc = 0; $ilosc = $iloscopon + $iloscoleju + $iloscswiec; if($ilosc == 0) { exit; } else { if ($iloscopon > 0) { } if ($iloscoleju > 0) { } if ($iloscswiec >0) { } } if($iloscopon <10) $znizka = 0; elseif ($iloscopon >=11 && $iloscopon <=40) $znizka = 0.05; elseif ($iloscopon >=41 && $iloscopon <=80) $znizka = 0.10; elseif ($iloscopon >=81 && $iloscopon <=1000) $znizka = 0.15; $opon = $iloscopon * CENAOPON; $oleju = $iloscoleju * CENAOLEJU; $swiec = $iloscswiec * CENASWIEC; $opon = $opon * (1-$znizka); $wartosc = $opon + $oleju + $swiec; $podatekvat = 0.23; $wartosc = $wartosc * (1+$podatekvat); switch($jak) { case 'a': break; case 'b': break; case 'c': break; case 'd': break; default: break; } $ciagwyjsciowy = $data."\t".$iloscopon." opon \t".$iloscoleju." butelek oleju\t" .$iloscswiec." swiec zapłonowych\t".$wartosc ."PLN\t". $adres."\n"; if(!$wp) { echo ' Państwa zamówienie chwilowo nie może być zrealizowane, przepraszamy za wszelkie niedogodności'; } ?> </body> </html>
Wpisałem komendę do otworzenia pliku txt o nazwie "zamowienia" nadałem tej komendzie parametry związane z zapisem (a,

Pomimo tego przy próbie złożenia zamówienia kompletnie nic nie zapisuje się w tym pliku.
Gdzie popełniłem błąd?
Czy jest sens nauki tej metody czy jest już ona tak przestarzała, że powinienem to pominąć?
Póki co to jedyna książka z jakiej uczę się PHP a w sieci piszą by lepiej ją pominąć.
Pozdrawiam.